04 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Modstanden er ikke død

Modstanden er ikke død

Tirsdag, 15. juni, 2004, 00:00:00

Valget til EU-parlamentet blev en gyser, der viste at modstanderne tabte kampen om at gøre valget til et spørgsmål om ja eller nej til EU´s kommende forfatning

fra DKP/ML's sekretariat
Med en historisk lav valgdeltagelse blev de 14 pladser fordelt, således at modstanden og skepsisen samlet set blev svækket.
Tilhængerne var hurtigt ude og erklære, at vi nu er færdige med at diskutere ja eller nej til EU. De tager valgsejren som klart tegn på, at den generelle modstand er på retur, at befolkningen i højere grad bakker op om EU.
Markant var det, at det for tilhængerpartierne var vigtigst at kvæle modstanden og kritikken fra bevægelserne. Mindre afgørende for dem var den indbyrdes fordeling af mandaterne.
Resultatet afveg markant fra de øvrige EU-lande hvor modstandere og skeptikere havde et godt valg, således at der samlet set er valgt flere modstandere og skeptikere til Parlamentet end nogensinde før.
Den hjemlige valgkamp var kort og intens, og i høj grad præget af:
* At ja-siden vandt den politiske kamp om at holde den kommende forfatning ude af valgkampen.
* Kampagnebudgetternes størrelse og kontakterne i medieverden blev afgørende for hvem der blev eksponeret.
* En indenrigspolitisk dagsorden, hvor det blev et spørgsmål om at vise regeringen modstand ved at stemme på Nyrup.
* Valget blev i høj grad et fravalg. Over halvdelen af vælgerne synes ikke det var interessant at sætte et kryds.
At udlægge valgresultatet som en stor opbakning til EU er en fejlvurdering. Den rekordlave stemmedeltagelse taler sit tydelige sprog om, at der ikke er opbakning til EU-parlamentet.
Efter at valget er overstået mener DKP/ML at alle kræfter må sættes ind på at vinde opgøret om EU-forfatningen.
Allerede i denne uge forventes der et færdigt udkast til den forfatning, der skal gøre EU til en centralistisk superstat og en egentlig supermagt. Det politiske opgør der følger, kan tilhængerne ikke løbe fra, ikke tie ihjel. Afstemningen vil vise dem, at modstanden og skepsisen er levende og voksende, også i deres egne partier.
Kræfterne må koncentreres om at sikre, at denne modstand udløses i en kommende afstemning, og at langt flere igen begynder at øjne muligheden for dansk udmeldelse. Det må være en hovedopgave for bevægelserne at sikre den organisatoriske styrke, der skal til for at skabe en bred, mangfoldig bevægelse, der sikrer nej'et.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jun. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp