Denne håndtering af de unges problemer ligner et diktatorisk regimes
af Ahmet Demir. cand. pæd. og leder af Blæksprutten
Brabrand Boligforening ved Århus og Karlebos borgmester har via TV 2's nyheder klart meldt ud, at de er indstillede på at smide familier med anden etnisk oprindelse end dansk ud af deres boliger på grund af deres børn og unges opførsel i lokalmiljøet.
Denne håndtering af de unges problemer ligner et diktatorisk regimes; hvis et familiemedlem er indblandet i et politisk parti mod diktatur, straffer regimet ikke kun den enkelte, men hele familien.
I et moderne demokratisk samfund mener jeg ikke, at denne måde at håndtere ungdomsproblemer på hører til. Når det er sagt vil jeg understrege, at jeg bestemt ikke accepterer de omtalte ungdomsgruppers adfærd - jeg tager stærkt afstand fra deres opførsel.
Jeg kender ikke disse unges familier, men jeg har via mit pædagogiske arbejde kendskab til en del familier med anden etnisk oprindelse end dansk. De tager stærkt afstand fra deres egne unges uhensigtsmæssige opførsel, og jeg vil tro, at familierne er flove, men de står magtesløse overfor de unge.
Årsag skal findes
Løsningen er som sagt ikke at straffe hele familien. Boligforeningerne og kommunerne må i det professionelle netværk finde ud af, hvem der har kontakt til familien eller de unge for at afklare, hvad der gør, at de unge er så voldsomme. I
I forbindelse med denne kontakt, skal de professionelle klart melde ud til familien, at der ikke skal bruges oceaner af tid på at tale om problemer, men at grunden til at de mistrives og til deres opførsel skal findes hurtigt.
Når den professionelle har dannet sig et nuanceret billede af hele familien, skal der sættes fokus på de unge. Hvis familien ikke er i stand til at tage hånd om dem, vil det være op til de kommunale myndigheder at finde en løsning. Kommunen har flere muligheder, men hvis de kommunale pædagogiske tilbud er udtømt, så kan løsningen være en anbringelse af den unge uden for hjemmet for at skabe ro omkring familien og ikke mindst mellem de lokale beboere.
Fokus på børnene
Problemer med de unge kan godt virke helt umulige, men jeg er af den overbevisning, at kommunale socialpædagogiske indsatser virker. For eksempel har jeg i samarbejde med en kommune været med til at påvirke en familie så meget, at den samarbejder med os omkring deres unge. Samarbejdet har desuden ført til, at den unge har gjort op med det hårde kriminelle miljø, og vedkommende gik selv til politiet for at anmelde de kriminelle handlinger.
For at få den unge til at nå dertil, kræves et intensivt arbejde med den unge og familien. For at stoppe og forebygge de unges uhensigtsmæssige handlinger, skal vi efter min mening sætte fokus på dem, mens de er børn. Hvis vi overser børnenes problemer, er det meget vanskeligere at have med at gøre når de kommer i 14-15 års alderen, og i sidste ende bliver det meget dyrere for kommunerne.
Derfor skal både forældre og professionelle så snart de oplever problemer med deres børn og unge i samarbejde finde en løsning med det samme uden tøven. Hvis det viser sig, at forældrene ikke magter at have deres børn hjemme, så kan en tidlig anbringelse uden for hjemmet være en løsning for at lede børnene og de unge i en positiv retning.
Brabrand Boligforening og Karlebo Kommune straffer hele familien, hvilket er en dårlig løsning. Det vil blot bekræfte nogle af de unges fordomme om, at samfundet er imod dem fordi de er 'sorte'.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278