Mellemfolkeligt Samvirke mener, at EU skal løfte ansvaret for flygtningepolitikken i fællesskab. Danmark skal ikke have lov til at gå enegang
af Pia Olsen, næstformand for Mellemfolkeligt Samvirke
Kære Anne Bundgaard,
Tak for dit debatindlæg i Arbejderen den 20. april. Jeg sætter altid pris på en god debat, så du skal have tak, fordi du melder dig på banen. Jeg må dog sige, at jeg mener, at du stærkt fordrejer flere elementer i EU-papiret fra styrelsen i Mellemfolkeligt Samvirke (MS). Det vil jeg gerne benytte lejligheden til at korrigere.
MS tager ikke generelt stilling til EU, og derfor tager vi heller ikke stilling til, hvad MS skal mene om forfatnings-udkastet. Vi anbefaler hverken et ja eller et nej, eftersom forfatningsudkastet handler om alt muligt mellem himmel og jord, som MS ikke har og ikke skal have en holdning til.
Vi er hovedsageligt en organisation, der forholder sig til international solidaritet. Det er også er grunden til, at vi kort i udtalelsen roser, at der både står noget om EU's globale ansvar, og det at menneskerettighederne er indskrevet. Men derfra til at sige at MS støtter forfatningen, er der lang vej. Her overfortolker du.
EU's globale ansvar
MS mener, at det er vigtigt, at den kommende EU-parlaments valgkamp i Danmark ikke blot kommer til at handle om danske forhold og forbehold. Derfor opfordrer vi i vores udtalelse til, at danske NGO'ere, herunder også MS, sætter en anden dagsorden, nemlig om EU's globale ansvar. Det er den del, der handler om nationalromantik - for mange politikere har desværre en tendens til blot at tale om Danmarks forhold til EU og ikke sætte det i en større sammenhæng. Noget som jeg mener også at have set Ole Krarup, MEP for Folkebevægelsen mod Unionen, sige tidligere.
Vi mener, at det er væsentligt, at EU's globale ansvar handler om at tage ansvar for verdens udvikling. Og det er EU på nogle punkter god til, og på andre rigtig dårlig.
EU er den region i verden, som giver mest i udviklingsstøtte - det er 65 procent af den globale bistand - det er en god måde at tage globalt ansvar på. Hvorimod EU's landbrugsstøtteordninger er helt forfærdelige og trækker i præcis den modsatte retning. Her er EFTA landene, som du nævner og støtter, søreme ikke noget godt eksempel. Det er de lande i WTO, som kræver endnu mere beskyttelse af egne produkter og kæmper for at holde udviklingslandene ude.
Så jeg kan bestemt ikke støtte din ide med, at Danmark skulle have samme model som Norge og Schweiz. Jeg mener, at udviklingslandenes landbrugsprodukter skal have adgang til vores markeder. Her skal EU strenge sig an, hvis det globale ansvar skal løftes - og MS vil presse på for at kræve ændringer.
Vi forholder os altså til spørgsmålet om EU's globale ansvar ud fra vores værdier og ikke ud fra alle andres, herunder Belgiens tidligere imperialistiske indslag i Congo.
De danske undtagelser
Når papiret kommer ind på spørgsmålet om det danske forbehold, så skyldes det, at vi mener, at EU skal løfte ansvaret for flygtningepolitikken i fællesskab. Danmark skal ikke have lov til at gå enegang. Det er nemlig et fælles spørgsmål, når EU-landene har besluttet at gennemføre Schengen og dermed åbne grænserne.
Når grænserne er åbne for alle, undtagen tredje landes statsborgere, ja så skal vi finde fælles løsninger. Ellers vil de enkelte medlemslandes nationale flygtningepolitikker nemt kunne udvikle sig til en intern konkurrence om, hvem der kan behandle asyl- og flygtningeansøgere dårligst og tage imod færrest.
Det vil blot være en nedadgående spiral, hvor en udsat gruppe mennesker vil blive taget som gidsel for interne magtspil. Det vil vi ikke. Vi vil sikre flygtninge og asylsansøgere ordentlige vilkår. Du har selvfølgelig ret i, at alle forslag til ny lovgivning på dette område ikke er lige gode, men der må vi så tage stilling til det konkret. Men generelt støtter vi, at EU-landene gør dette i fællesskab.
Vi forholder os ikke til militærdelen, da vi jo ikke generelt tager stilling til EU, men konkret til områder, hvor vi mener, at MS skal komme med indspark i forlængelse af vores arbejdsfelt, jævnfør mine indledende betragtninger.
I den forbindelse vil jeg blot lige meddele dig, at jeg ikke er medlem af Det Radikale Venstre, selvom du har travlt med at gøre hele styrelsen til radikale. Lad os diskutere indhold og ikke hvor vi hver især er medlemmer.
Godt med debat!
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278