Mange nybagte forældre har kunne glæde sig over den forlængelse af barselsorloven, som blev gennemført i 2001. Regeringen fjernede ganske vist samtidig børnepasningsorloven
af Line Barfod, arbejdsmarkedsordfører, Enhedslisten
Beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen, nægtede også at se på spørgsmålet om ligestilling mellem mænd og kvinder, når det handlede om fordeling af barselsorloven.
Men de virkelige tabere er blevet de mennsker, som på ulykkelig vis får dødfødte børn. Før fik de 24 ugers barselsorlov. Nu får de kun 14 uger til at komme sig over sorgen over at have mistet barnet. Det kan være en urimelig hård belastning at være tvunget på arbejde kun 14 uger efter en så hård psykisk belastning. Konsekvenserne er alt for ofte psykiske problemer, problemer i parforholdet og senere sygemeldinger.
Partierne bag denne forringelse har argumenteret med, at 'det er godt at komme i gang igen'. Til det vil jeg sige - det kan måske være godt for nogle, men dårligt for andre. Hvis der fortsat var en ret til 24 ugers barselsorlov, ville der jo være tale om et reelt valg. Der er nemlig ingen, der siger, at man absolut skal bruge alle 24 uger, hvis man ikke ønsker det. Men regeringens såkaldte 'frit valg' betyder ikke reelle valg. Slet ikke for mennesker, der får dødfødte børn.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278