Per Benny Paulsen (PBP) fra Esbjerg skriver 2. marts om salg af almene boliger. Desværre kan hans indlæg opskræmme nuværende lejere, fordi der er nogle uklarheder i det
af Ellen Herkild, København
Der er grund til at kalde til modstand - lade budstikken gå - som PBP skriver, men det skal ske på et grundlag af solid viden.
Der foreligger nu langt om længe et konkret lovforslag, som skal behandles første gang den 10. marts. Regeringen er landet på et tre-årigt forsøg på salg af cirka 5000 boliger.
Det bliver hverken kommuner eller boligorganisationer, der afgør det salg.
Det bliver den enkelte boligafdeling. Altså dig og mig som lejere.
Kommunerne kan en gang om året tilmelde afdelinger til forsøgsordningen. Det samme kan boligorganisationerne.
Men kun hvis den enkelte afdeling på et møde for alle beboere i afdelingen vedtager at gå med i forsøget, kan den enkelte lejer få tilbudt at købe sin lejlighed.
Hverken kommuner eller boligorganisationer kan ændre på afdelingens afgørelse.
Hvis nogen køber, laves der en ejerforening, hvor de resterende lejere tæller som en ejerlejlighed med en stemme. Fællesarealer bliver udlagt til ejerforeningen.
Lovforslaget nævner kun ejerlejligheder og almene boliger. Andelsboligformen er slet ikke nævnt. Der bliver altså ikke tre forskellige foreninger i samme afdeling.
PBP skriver meget om profit.
En almen boligorganisation er ikke en udlejer, som får profit af at leje ud. Bestyrelsen består af beboere, valgt af beboernes repræsentantskab. Bestyrelsen bliver nødt til at have nogen til at administrere udlejningen og driften af boligerne.
Mange love regulerer almene boligorganisationer. Blandt andet må den ikke tjene penge ved for eksempel at sælge sin administrative viden til andre boligformer end almene.
Huslejerne fastsættes efter de faktiske udgifter og ikke efter markedsprisen. Det gøres efter et solidarisk princip, så de værste forskelle udlignes, og overskud på grund af færdigbetaling af lån, opsamles dels i Landsbyggefonden og dels i organisationens dispositionsfond. Alt dette er lovreguleret.
De penge, der vil komme ind ved et fremtidigt salg til markedspris, fratrækkes alle udgifter til indfrielse af lån og andre omkostninger. Derefter går noget af salgssummen til en dispositionsfond i ejerforeningen. Noget går til Landsbyggefonden og resten til boligorganisationen til at bygge nyt for.
Det bliver ikke hverken nemmere eller billigere at bygge nyt. Regeringen har genindført en tidligere lovbestemmelse, rammebeløbet. Det betyder, at der er loft over, hvad en kvadratmeter almen bolig må koste, men der er ikke loft over, hvad grundejere må tage for grunde til almene boliger!
Regeringen regner med, at der bliver penge til at bygge en bolig for hver tre boliger, der går ud af puljen. Altså regner den med at formindske puljen.
Der er allerede lange ventelister til almene boliger, mens det nogle steder i landet er svært at komme af med en ejerbolig. Hele boligmarkedet er uoverskueligt for almindelige mennesker, men ét er sikkert; den nuværende regering vil ikke almindelige mennesker det godt - heller ikke i boligpolitisk henseende.
Jeg tror, den er klar over, at lejerne i den almene sektor kan blive en magtfaktor, hvis de står sammen. Akkurat som fagforeningsmedlemmer kan blive det.
Nu har de næsten knægtet fagforeningerne, så kommer turen til lejerne.
Hvis vi alle bliver små 'ligusterfascister', bliver vi nemmere at manipulere med.
Hvis du er blevet optændt af udsigten til at indkassere et stort arbejdsfrit beløb ved at købe din lejlighed og sælge den med stor fortjeneste, så skal du huske på, at:
1. Det er banken, der ejer din bolig. Du havde vist ikke en million gemt i madrassen.
2. Lånet på 30 procent forfalder omgående.
3. En anden bolig kan nemt kan koste dig betydeligt mere end den, du har.
4. Din lejlighed vil for altid være gået ud af beholdningen af almene boliger. Der bliver færre muligheder for dig og dine efterkommere til at skaffe sig en bolig, der er til at betale.
Det gælder altså om for enhver fornuftigt og socialistisk tænkende i dette land at tale med sine naboer om dette og få dem til at møde op til et afdelingsmøde og stemme nej, hvis afdelingen får tilbud om at komme med i forsøgsordningen. Lad regeringen få en lang næse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278