19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Et skridt frem og fem tilbage

Et skridt frem og fem tilbage

Fredag, 13. februar, 2004, 00:00:00

Flere tusind tillidsrepræsentanter, fagligt aktive fra hele landet har arbejdet hårdt for at komme med realistiske krav og er kommet frem til et godt solidarisk resultat.

af Hans Peter Bitter, tillidsmand i SiD Hillerød A

Derfor er der også en bred opbakning bag nedenstående krav til overenskomst 2004.
Nu ser vi, at de ikke har lyttet til os.

CO-Industri og Dansk industri har med forliget bragt et nyt element ind i aftalesystemet. I det forlig, som er aftalt, er der lagt op til, at arbejdsgiveren kan pålægge tvunget overarbejde efter en oveenskomststridig strejke, hvis der har været produktionstab. Og det nye er fremover omfattet den 24. december som søgnehelligedags-betaling. (Det er en skam, at man har svækket vores kolletive aftalesystem, som man har kæmpet for i mange år).
Det lille plus er, at per 1. juli i år ydes der løn i fire ugers graviditetsorlov. Løn under sygdom udvides per 1. juli i år fra fem uger til ni uger. Løn under forældres indlæggelse på hospital sammen med deres børn i op til en uge med virkning fra 1. juli i år. Afskedigede medarbejdere med mindst tre års anciennitet betaler arbejdsgiveren for to ugers efteruddannelse.
Men man har glemt mange af vores hovedkrav. En del af socialeelementer er gode nok, men det er meget få der får gavn af det. Har man tænkt på skifteholdsarbejderne? Nej, det koster jo penge for arbejdsgiverne.
Vi har råd til vores krav i overenskomsterne:
* Højere mindsteløn - 110 kroner i timen.
* Højere lærlingeløn - 12 kroner mere i timen.
* Højere feriebetaling.
* 30 timers arbejdsuge på skiftehold med fuld lønkompensation.
* Betalt efteruddannelse til alle
* Begrænsning af overarbejde - afspadsering af alt overarbejde.
* Fuld løn under sygdom og barsel.

Produktiviteten er i overenskomstperioden steget langt mere end reallønnen. Kravet om højere mindsteløn er et solidarisk krav for de mange, som må arbejde på mindstelønnen. Samtidig vil det få en afsmittende virkning på de sociale ydelser, syge- og arbejdsløsheds-dagpenge.
Kravene om nedsættelse af arbejdstiden og begrænsning af overarbejde har et solidarisk sigte. Vi er i en situation med stigende ledighed og arbejde bliver sendt til udlandet. Kravet om mere i timen for lærlinge er rimeligt, da deres realløn ikke er steget i overenskomsten. Men det det er kommet til nu, er sørgeligt.
Et centralt krav er desuden en overenskomstperiode på to år. De sagde ja til tre år. Med den nuværende usikre situation med en regering, der allerede har forsøgt sig med angreb på lønmodtagerne, vil jeg ikke binde os for en længere periode. Tværtimod bør der et kort opsigelsesvarsel på tre måneder af overenskomsten med konfliktret, hvis regeringen ændrer forudsætningerne for overenskomsterne.
Jeg advarer regeringen mod at blande sig i forhandlinger. Til gengæld opfordrer jeg politikere til at følge op med forslag til en solidarisk følgelovgivning, der sikrer syge og ledige, som er afskåret fra at spare op til deres alderdom via en arbejdsmarkedspension.
Jeg er tilhænger af den største mulige åbenhed, så fagforeningernes medlemmer aktivt kan følge forhandlingerne. Det er jo deres penge og fremtid. Lyt til medlemmerne og deres tillidsrepræsentanter de har fingeren på pulsen. Jeg synes, at det er en skam, at LO og DA har indgået aftale om at alle overenskomster, der kan opsiges til 1. marts, er opsagt, og at der derfor ikke skal afsendes konfliktvarsler i perioden frem til overenskomsternes udløb 1. marts.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. feb. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp