19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sammen har vi styrken

Sammen har vi styrken

Onsdag, 11. februar, 2004, 00:00:00

Der er magt i organisering af kræfterne, men vi svækkes af magtmisbrug i fagtoppen, konstaterer Ken Bruun

af Ken Bruun, København
Det er en gammel sandhed, at organiserede og sammen er vi stærke - ene og splittede er vi svage og nemme at underkue og udnytte.
Men det er en lige så gammel sandhed, at vi kan svækkes og ædes op indefra af råd og forræderi.
Det er ikke rart at skulle gøre oprør mod tiltagende korrumpering og magtmisbrug i fagbevægelsens top? Samtidig med at dette vitalt vigtige værktøj og våben for arbejderklassen angribes af kapitalens og borgerskabets organiserede sammenhold.
Men det er nødvendigt.
Og lige så nødvendigt er det at gå til kamp mod mismodet - og mistroen til, at det kan blive anderledes. Det kan det sagtens.

En glimrende medicin mod korrumpering og magtmisbrug i arbejderklassens faglige og politiske grene blev udviklet under Pariserkommunen i 1871.
(Også den danske socialdemokratiske bevægelses fødselsår).
Som de franske proletarers valgte tillidsmand kunne man ikke tjene mere end sit bagland. Og man kunne afsættes af sine vælgere til hver en tid.
I dag er disse principper gældende i det socialistiske Cuba.
For 35 år siden var en af Preben Møller Hansens og den nyvalgte kommunistiske ledelses første handlinger i Sømændenes Forbund at beslutte:
- At forbundsledelsen skulle lønnes efter sømændenes dårligste overenskomst - trods socialdemokraternes protest.
Hvilket blandt andet medførte:
- At sømændene fra at være lavtlønnede blev nogle af de højst lønnede arbejdere i Danmark.

Som kommentar til den seneste tids skandaler i dansk fagbevægelse har jeg gendigtet en af den uforlignelige fagforeningsaktivist og agitator Joe Hill's klassikere.(Joe Hill, der var udvandret fra Sverige, blev justitsmyrdet i USA for 85 år siden).
Det er ikke for, med andre ord, at synge med i den borgerlige salmesang om solidaritetens sammenbrud og organiseringens overflødighed!
- Og heller ikke for at dementere det vigtige budskab i Joe Hill's sang - der som de fleste af hans sange i øvrigt var skrevet til en kendt frelsermelodi? Han skrev den i USA i 1913 - med overskriften og omkvædet: There is power in a union! (Der er magt i en fagforening.)
Det er så sandt, som det er sagt og sunget:
Sammenhold og organisering - nedefra og op - er vigtige som aldrig før!


Om Den Rette Kurs
Vil du befri dig fra lønslaveri? Så hør, hva man kan - som makkernes mand? Man kan bli fedet og fornem og fri - og redde sig sikkert i land? Der er rigdom og magt for en fagforeningsmand - hvis man vil springe til? Det' en rigdom og magt, der kan strømme lisom vand - blot man bruger ord som sand? Vil du ha skejser og rejser og bil - og leve lidt flot og ha det lidt godt? Vil du ku føre dig frem med lidt stil - og bygge din partner et slot? Der er rigdom og magt for en fagforeningsboss - hvis man vil springe til? Det' en rigdom og magt, som kun kræver at man slås - for sig selv med mod og trods? Og får du spat af kollegernes brok - og kævlen og strid og hverdagens slid? Så må du se at få samlet dig nok - på kontoen, mens du har tid? Der er rigdom og magt for en fagforeningsmand - hvis man vil springe til? Det' en rigdom og magt, der kan strømme lisom vand - blot man bruger ord som sand? Når du kan score og spille dit kort - kan slutspillet godt gå hen og bli flot? Så kan selv fyring og svie og tort - gå hen og gi penge som snot? Der er rigdom og magt for en fagforeningsboss - hvis man vil springe til? Det' en rigdom og magt, som kun kræver at man slås - for sig selv med mod og trods? Men du må lære som forbundets mand - at ord er som sand, der dækkes af vand? Og du må lære, at tillid den kan - man handle med lisom et land? Der er rigdom og magt for en fagforeningsmand - hvis man vil springe til? Det' en rigdom og magt, der kan strømme lisom vand - blot man bruger ord som sand?

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp