Selvom nedskæringerne på skolepraktikken rammer 3800 unge mennesker, så var det alligevel 35 unge KaosPiloter der fik opmærksomheden i Århus.
af Hans Halvorsen, formand, LO Århus
Den mindste uddannelse fik den største medieomtale, da finansloven skar ned på to uddannelser for unge.
Finanslovens nedskæringer på uddannelsesområdet før jul fik stor betydning for mange unge studerende og elever i Århus og resten af landet. Nedskæringerne blev gennemført af et flertal i Folketinget bestående af VK-regeringen, Radikale og Dansk Folkeparti.
På erhvervsuddannelserne betød nedskæringerne en beskæring af skolepraktikordningen på flere tusinde pladser. Samtidig blev betalingen for praktik-ophold sat drastisk ned.
I december sidste år var der i Århus Amt 816 elever, der benyttede ordningen med skolepraktik. På landsplan skæres antallet af pladser ned fra 5000 til 1200 pladser. Skolepraktikken sikrer praktikpladser til unge uden kontakter til det etablerede arbejdsmarked. Tusindvis af unge mangler i dag praktikplads.
Samtidig tog regeringen og dens flertal, bevillingerne fra KaosPilotuddannelsen i Århus. Det var ellers ventet, at uddannelsen skulle være permanent på finansloven. Det ramte de 35 elever, der skulle starte til september i år.
Pressedækningen
Besparelserne berører altså mange, mange flere unge fra erhvervsuddannelserne. Alligevel viser en optælling af indslag fra pressen i Århus, at KaosPiloterne fik markant mere opmærksomhed end erhvervsskoleeleverne.
Det fremgår tydeligt af denne oversigt:
Jyllands-Posten: En arkiv-søgning viser, at Jyllands-Posten i november-december 2003 viser 12 hits på erhvervsskolerne og 21 på KaosPiloterne.
Århus Stiftstidende og Randers Amtsavis: En søgning på 'erhvervsskole' i de to avisers fælles arkiv, viser seks artikler i nævnte periode. Søger man på 'KaosPilot' giver det derimod 60 hits i perioden.
TV2 Østjylland: Oplyser, at de over otte dage bragte indslag om KaosPiloterne og over to dage bragte indslag om erhvervsskoleelevernes protester mod nedskæringen i skolepraktikken.
Borgmesteren støtter
KaosPiloterne, der i forvejen er særdeles erfarne med mediearbejde, var hurtigt i pressen med deres rektor Uffe Elbæk. Han sidder også i byrådet, hvor han støttede valget af Louise Gade fra Venstre, som ny borgmester. Borgmesteren støttede også, sammen med andre fremtrædende politikere, straks Elbæks KaosPiloter. Desuden stillede en hær af erhvervsfolk og kendte mennesker op for at støtte KaosPilot-uddannelsen.
Erhvervsskoleeleverne afholdt sammen med andre uddannelsessøgende en landsdækkende demonstration med mange deltagere. Det blev bemærket af medierne. Men politikerne fra forligspartierne var kolde - også selvom de økonomiske vismænd advarede om, at forslaget ikke vil løse praktikpladsproblemet i Danmark.
Den veltilrettelagte medieopmærksomhed reddede KaosPiloterne. Kort før jul fik de studerende før jul en hjælpende hånd fra et kendt ølfirma.
Erhvervsskoleeleverne var der ingen der reddede. Heller ikke statsminister Anders Fogh Rasmussen, der senest i sin nytårstale ellers fastslog, at 'nøglen til fortsat vækst og velfærd er uddannelse'.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278