Så har han talt vores store høvding, Anders Fogh. Det jeg faldt over var udtalelsen om at det tidligere Østeuropa var noget skrammel, Fogh stiller det op som et sorthvid billede, fordi han har snakket med én mand, der nu er blevet valgt til minister.
af Per Schmidt Andersen, Horsens
Jeg mener at have set, at man til tider vender tilbage til noget der ligner det gamle system, når folk selv må vælge i disse lande.
I uge 38 sidste år var jeg på studietur i Warszawa. Her snakkede vi med en landbofamilie, der fortalte at de tjente mere, under det såkaldte kommunistiske styre, end nu hvor de har indført markedsøkonomi - ja, vi studsede også.
EU var de heller ikke de store fortaler for. De mente at fællesmarkedet ville medføre mere bureaukrati. Det var ellers det vi havde hørt, de havde før. De fortalte at nu, når de skulle låne penge, eller skulle modtage EU-støtte, så var det kun dem med de høje uddannelse der havde forstand på at søge tilskuddene. Den lille mand ville altså ikke få noget, fordi han ville give op overfor for systemet.
I Warszawa var der op til 60 procent arbejdsløshed i nogle bydele. Menneskerne her tror ikke meget på eventyret om, at når de kommer ind i EU, så går det bare derudaf. At opsvinget kommer, har de heller ikke meget tiltro til, de siger at det kun er de rige der får gavn af det. Vi fortalte dem, at alting jo tager tid, det vidste de, men tid er noget af det 'nyeuropæerne' har mindst af.
Folks tålmodighed kan ligge på et meget lille sted, med den arbejdsløshed de har i landet og afmatningen vi ser verden over, så har de nok ikke de store chancer i fremtiden. Ej heller i EU.
Fogh er også sikker på, at det var godt han gik med i USA's krig i Irak, - det kunne ikke gøres på andre måder, siger han. Det er jeg nu sikker på det kunne, for eksempel ved boykot som man gjorde i Sydafrika. Men enhver stor mand vil lave krig eller være med i en, om det så er uden FN-godkendelse, her gik det galt efter min mening.
Endnu engang erklærede vores statsminister, at klassemodsætningerne er afskaffet. Jeg måtte undrende spørge: Hvor? Ikke i Danmark. Lad mig give nogle eksempler.
Når vi skal uddanne os, skal vi selv betale for det, også dem der ingen penge har, arbejdsløse, kontanthjælpsmodtager og så videre.
De der går på arbejde, og vil lære noget og dygtiggøre sig, så deres arbejdsgiver og de selv kan bruge det... ja de må også selv betale.
Når vi skal spare i byrådet, så er det jo ikke os der beslutter, at vi skal. Det bliver dikteret fra oven (regeringen). De siger, at skatten ikke må stige. Hvem er det så det går ud over? Det er de ældre, børene og de kommunalt ansatte.
Vi må alle uddanne os siger Fogh. Jeg kan bare ikke forstå, at regeringen så skærer ned på skolepraktikpladserne fra 7000 til 1200. Det skulle give flere lærepladser. Men nej siger de økonomiske vismænd. Hvad gør regeringen så? De giver så de 1200 unge med skolepraktikpladser en løn som svare til SU, det er da meget godt. Det er kun en nedgang på 50 procent, der er da noget man som forælder kan bruge sin skattelettelse til.
Hjælpe de unge mennesker det går ud over.
Regeringen og de borgerlige ser helst, at vores unge ikke tager de lange uddannelser, at de ikke tager noget sabbatår, men drøner lige igemmen en af de korte uddannelser (der ikke er til at få på grund af regeringens dødvande-politik) så de unge hurtigst mulig kan komme ud på arbejdsmarkedet og komme i gang med at forbruge.
Så er det man tænker, jo... klassekampen er død, eller er det bare endnu et af de borgerliges blændværker.
Så kom Fogh ind på ghettoerne, er det egentlig så sært hr. statsminister? Du var selv med til at sørge for, at indvandrere kun får 60 procent af hvad en kontanthjælpsmodtager får. Kan det være derfor, at der laves ghettoerne? Er det måske billigst at bo de steder? Og er det ikke det denne regering forsøger? At lave så store kontraster som overhovedet mulig?
Hvad hjælper det, når vi ikke har arbejde nok herhjemme, (der er jo trods alt blevet 50 arbejdsløse hver dag i VC regeringens tid) så vil det jo ske, vi ved også, at det er de arbejdsløse med indvandrerbaggrund, der sidst får arbejde.
40.000 flere arbejdsløse siden vi fik denne regering. Men det er heldigvis slut nu, i hvert tilfælde ifølge Anders Fogh.
Så var det lige det med opsvinget, selv vores kære bysbarn (Ulrik Kragh) på borgen siger det samme i et læserbrev, men hvor er det lige i byen her det sker? Jo slagteriet. Men så bliver der jo lukket andre steder. Man skulle tro de havde været ved spåkone. Man kunne jo tro de også fik lottotallene med, efter alt den snak med økonomisk opsving. Eller er det de mener med opsving, at vi vil få et merforbrug efter skattelettelserne, jeg ville bare tro at de penge skulle borgerne bruge på øget brugerbetalinger.
Per Schmidt Andersen er medlem af Horsens Byråd.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278