Seri Zokou, Hatice Senol og Peter Iboi så nedbøjede ud i Østre Landsret i onsdags. Stemningen var lige så dyster inde som den grå december dag var tåget, kold og klam. Alle tre fik de afvist deres sag om familiesammenføring
De er ellers alle tre det der hedder velintegrerede, dansktalende og med arbejde. De er også familiemennesker og vil gerne blive boende i Danmark - som de har gjort i flere år - sammen med deres kære ægtefæller.
Men sådan leger man ikke i Danmark. Selv efter den mildere udlændingelov fra før 1. juli 2002, har de fået at vide, at deres koner skal forlade landet, fordi de angiveligt har en større tilknytning til det land de kommer fra end Danmark, hvor de har deres familie.
Derfor havde de tre lagt sag an mod Integrationsministeriet - men tabte. De anker nu til Landsretten, men hvis det ikke hjælper til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.
Integrationsministeriet - men tabte. De anker nu til Landsretten, hvis det ikke hjælper til menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.
Sådan er forholdene i Danmark - efter den gamle lov. Det er blevet værre siden. Det er vores norm for et åbent samfund, hvor det enkelte menneske er i centrum!
Fattigmandsterrorisme
Det holder imidlertid ikke den danske udenrigsminister tilbage. Han søsatte sammen dag projekt Det Arabiske Initiativ. Det erklærede formål er at fremme demokrati og modernisering af den arabiske verden.
Det lyder som en god intention. Religiøs fanatisme eller en sammenblanding af de religiøse og statslige demokratiske institutioner er problematisk. (Derfor bør den danske statskirke også adskilles fra staten og udskrives af Grundloven. )
Men der er grund til et par spørgsmål til Per Stig Møllers projekt. Han knytter an til terrorismen, som jo er et problem. Både for dem der rammes og fordi terrorismen og dens kræfter er skadelig for de progressive politiske arabiske bevægelser. Problemet er ikke, at de 'fortrænger den vestlige og liberale indflydelse' som Per Stig Møller sagde det.
Et andet punkt er at 'Uddannelse og social udvikling skal føre til at terrorismen ikke kan rekruttere nye folk'. Udenrigsministeren bygger her på den myte, at terroristerne er de fattige folk uden uddannelse, som forvandler sig til desperate terrorister, som dermed sætter sig ind på verdensscenen. Det er ikke det vi har set, for eksempel i forhold til folkene bag 11. september.
Det andet er, at Sharon-regeringens folk hverken kan kaldes fattige eller uuddannede. Terrorismen har mange former, men den som Per Stig Møller og Bush taler om er noget helt andet end fattigmandsterrorisme.
Det demokratiske koncept
Det Arabiske Initiativ er heller ikke et isoleret dansk projekt, selvom der er afsat 100 millioner kroner til et nyt kulturinstitut i Kairo, støtte til uddannelse af journalister, uddannelsesprojekter og lignende. Per Stig Møllers offensiv indgår i en EU-strategi.
Groft sagt kan man sige, at der er to hovedretninger. For det første, at stabilisere Middelhavsregionen og udvikle den som en del af EU's interessesfærer. Når udenrigsministeren taler om at de nordafrikanske lande udgør en gigantisk udfordring, så er det jo ingen nyhed.
Den negative udvikling har været i syne i mange år. For det andet ønsker EU at komme mere på banen i Mellemøsten. Det er indlysende, at EU ikke har de militære muskler som USA har til at sætte sig igennem. Derfor aktiveres den demokratiske dimension.
Det er bemærkelsesværdigt, at præsident Bush løb med en del af initiativet, da han holdt sin 6. november-tale. Ifølge den ny Bush-doktrin skal den bløde magt sættes ind. Terrorisme skal bekæmpes med demokrati, sagde Bush.
Sådan tegner der sig et billede af et nyt koncept, hvor de imperialistiske magter vil løse deres problemer og sikre deres interesser med demokratiske midler. Her ligger potentialer gemt til det 21 århundredes stridigheder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278