I 1980´erne oplevede SF stor fremgang, blandt andet ved at have en klart anti-militaristisk profil. Det har SF ikke længere. Det nyligt overståede EU-landsmøde i slutningen af oktober i år delte SF i to lige store fronter i den interne militære konflikt i SF.
af Rune Lund, 27 år, medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og arbejdsudvalg, Folketingskandidat for Enhedslisten, statskundskabsstuderende.
Den interne splittelse blev en realitet, da forslaget om at afskaffe den militære undtagelse blev vedtaget med 98 stemmer mod 85. SF's vedtagne politik betyder nu, at de såkaldte Petersberg-opgaver, der er 'opgaver' i forbindelse med krisestyring, herunder 'fredsskabelse', nu er en del af grundlaget for SF's politik, da EU's militære ambitioner bygger netop på Petersberg-opgaverne.
Som enhver burde vide - og som SF tidligere har ment - så er 'fredsskabelse' et ord, der i virkelighedens verden kan bortforklare en hvilken som helst krig til at være i 'den gode sags tjeneste'.
International utilfredshed
Hele situationen omkring SF's militaristiske linje bliver ikke bedre af, at SF endnu ikke har svaret på, hvad man mener om EU-forfatningens 'oprustningsparagraf' (I-40, stk. 3), hvor der udtrykkeligt står, at 'Medlemsstaterne forpligter sig til gradvis at forbedre deres militære kapacitet'. Enhedslisten har prøvet at udfritte SF i flere omgange vedrørende 'oprustningsparagraffen'. Det tætteste vi er kommet på et svar, er Anne Grethe Holmsgaards udtalelse om, at den er 'ikke specielt ildevarslende'.
Nu er det ikke kun på de hjemlige linjer i den danske politiske osteklokke, at SF's militaristiske ambitioner har medført hævede øjenbryn og bekymrede miner. I det europæiske venstrefløjssamarbejde NELF (New European Left Forum - Det Nye Venstrefløjsforum), hvor både Enhedslisten og SF er repræsenteret som henholdsvis observatør og medlem, er der også blevet lagt mærke til SF udskejelser.
SF er højrefløjen
SF bakkede jo som bekendt op om krigen i Afghanistan, selvom man senere lavede et tilbagetog og mente, at det ikke var løsningen alligevel. Da der i starten af november 2001 var NELF-møde i Athen var SF det eneste parti, der bakkede op om krigen i Afghanistan. Alle andre var imod. Den totale fiasko blev kun lige reddet ved, at det var Pia Olsen, der var SF's repræsentant, og som kunne fortælle, at hun da var imod partilinjen.
Det bliver spændende at se, hvordan en allerede måbende europæisk venstrefløj vil reagere på SF's nye militære ambitioner, når der den 5. -7. december i Cypern igen er møde i NELF. Samt hvordan SF's søsterpartier i Norge, Sverige og Finland vil forholde sig på dette møde. SF kommer på det kommende NELF-møde igen til at markere sig som højrefløjen af den europæiske venstrefløj, der ligger til venstre for socialdemokratiet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278