16 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En Fogh-forsikring...

En Fogh-forsikring...

Lørdag, 15. november, 2003, 00:00:00

Man troede lige den var der, men ak, cyklen er stjålet. Køkkendøren er slået ind og lejligheden er rodet igennem, noget mangler. Huset står og flammer og truer med at styrte sammen.

Selv er man på vej ned i en udgravning med udsigt til at få slået hele tandsættet ud. Verden er fuld af farer. Dem kan man forsikre sig imod - mere eller mindre.
Er der tale om egentlige naturkatastrofer undslår forsikringsselskaberne sig under henvisning til force majeure - altså en situation som det ikke står i menneskers magt at afværge.
Men almindeligvis kan man forsikre sig mod brand, tyveri og ulykke. Ugen har givet god anledning til at overveje om vi burde tegne en Fogh-forsikring.
Så kom finansloven i hus under hurraråb og glade taler fra regeringen og Dansk Folkeparti - en stemning som når det sidste læs korn var kørt i hus.
Samtidig indledte Venstres sit landsmøde. De blå skulle fejre deres triumffyldte udøvelse af deres magt. Der er ikke megen bondsk beskedenhed tilbage i det parti.
En af finanslovens store sager blev indgrebet i dagpengesystemet. Både statsministeren og beskæftigelsesministeren var stålsatte i deres forsvar for overgrebet. Vi står fast, sagde de og udstrålede arrogance. Udenfor voksede bølgen.
Efter at arbejdsgiverne, DJØF, Ingeniørerne, virksomhedslederne med flere, sammen med de øvrige fagforeninger afviste forslaget var der alligevel nogen, der fik kolde fødder. Fornemmelsen af at indgrebet var en bommert krøb op under skjorten. Vi står fast sagde Fogh og Hjort fortsat.
Flere fagforeninger søgte udveje og slog ind på én, som i virkeligheden underbyggede ånden i dagpengeovergrebet. Det skete i form af flere modeller med tillægsforsikringer, der skulle lukke hullet.
Det er naturligvis en håbløs gerning at ville kompensere for den nyliberale politik gennem nye forsikringer. Men kommercielt kastede Tryg sig over den voksende skare af utrygge og vil nu udbyde nye forsikringsprodukter - en bane er åbnet.

Minimalstaten
I det hele taget er det ikke farbart at tegne en Fogh-forsikring, selv om denne regering har gjort mange ulykker og planlægger endnu flere.
For det første vil næppe noget forsikringsselskab turde løbe risikoen. Når det kommer til stykket vil de nok betragte Fogh-regimentet som en force majeure situation.
Og mens de sociale ulykker vælter ind over os slår Foghs minimalstatskoncept i gennem. Kernen i den borgerlige stat skal styrkes.
Derfor får politiet 1,8 milliarder kroner frem til 2006. Styrken skal udvides med 720 ekstra politifolk i aktion. Og når så de kriminelle er fanget bliver de overladt til Kriminalforsorgen, der får 1,5 milliarder kroner ekstra frem til 2007.
Der skal bygges et nyt fængsel med 250 pladser. Fængslet i Horsens udvides. Gaven til unge mellem 12 og 14 år er 25 sikrede - eller supersikrede pladser. Desuden sikres fængslerne bedre med net og hegn.
Samtidig gentog Fogh på landsmødet at der skal gennemføres en værdikamp. Og et af nøgleordene er konsekvens. En bevægelse er sat i gang.
Foghs værdikamp vil komme til at bygge på intolerance. Intolerancen vil føre til udskillelser af individer og grupper af 'det moralsk ansvarlige samfund'. Efter udskillelsen kommer politi og kriminalforsorg med deres fintmaskede trawlere og fisker alt op, der presses ud af det ansvarlige samfunds porrer.

Tilbagetoget
Tirsdag kom så tilbagetoget. Overgrebet på dagpengesystemet blev (midlertidigt) trukket tilbage.
- Jeg mener stadig, at der er gode argumenter for at gennemføre de indgreb, vi har foreslået. Men det afgørende er jo ikke, hvad jeg mener, men hvordan befolkningen opfatter tingene, og der har vi fået meget klare signaler de seneste par dage, sagde Hjort Frederiksen. Egentlig er det en ynkelig opportunisme.
Sagen viser for det første at det nytter at protesterer, og for det andet, at protesterne bliver nemmere hørt, når de kommer fra Fogh-regeringens eget bedrestillede kerneland.
Men der er stadig grupper - som i al stilhed får et gok i nøden af finansloven. Hvem hører på dem nu? Deres eneste forsikring for dem er sej modstand. De finder næppe mange forudrettede journalister i de borgerlige medier, som vil bære deres sag igennem. De har kun deres eget engagement og organisering at stole på.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. nov. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp