Generalforsamlingen tager kraftigt afstand fra regeringens fortsatte nedskæringspolitik på uddannelsesområdet - det forringer uddannelserne og vil skade ikke alene de unge, men hele Danmarks fremtid.
fra Autobranchens Fagforening, Metal København Afdeling 14
Særligt inden for erhvervsuddannelserne har der igennem en årrække været nedskæringer. Regeringen fortsætter med direkte angreb på det faglige niveau, nu også med adgangsbegrænsninger for øje.
Erhvervsuddannelserne bliver sat under massivt pres, hvis regeringen og den forligspartnere, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, får stemt deres forslag igennem.
Indførelsen af delkompetence i erhvervsuddannelserne, med en varighed på kun 18 måneder, vil betyde, at for eksempel en automekaniker vil få beskåret sin uddannelsestid med 30 måneder. Kan man nøjes med at lære noget om undervogn?
Skolepraktikordningen (SKP) bliver voldsomt beskåret.
Kravet om, at den overenskomstbestemte mindsteløn ændres til en SU-ydelse (for den gruppe unge, der har 37 timers arbejdsuge + hjemmearbejde) vil betyde, at mange unge bliver holdt ude af erhvervsuddannelserne.
Adgangsbegrænsninger for optagelse på SKP vil indebære, at arbejdsmarkedet får flere uuddannede, der ingen mulighed har for at leve op til fremtidens job, som kræver større teknisk viden og fleksibilitet.
SKP`erne tvinges ud med en kort delkompetence, som arbejdsmarkedet ikke har brug for - de uddannelsessøgende opdeles i A og B hold.
Disse forslag skal imødekomme arbejdsgivernes krav om nedlæggelse af skolepraktikordningen. regeringen mener selv, at det vil begrænse tilgangen til ordningen fra nuværende 4 - 5000 lærlinge til fremover 1200.
Vi forventer et svar på, hvor de kasserede unge skal gå hen?
Vi kræver, at arbejdsgiverne lever op til deres ansvar og indgår det antal uddannelsesaftaler, som vil gøre skolepraktikken unødvendig. I modsat fald må SKP fortsætte - noget for noget.
Sammenhængen i regeringens politik forsvandt fuldstændig, da integrationsminister Bertel Haarder nyligt spillede ud med, at tage kontanthjælpen fra unge med indvandrerbaggrund, som ryger ud af erhvervsuddannelserne. Dette skal ses i lyset af, at denne gruppe i forvejen har svært ved at får en praktikplads og typisk ender i SKP.
Fremtidens råstof stiller krav om udvikling af erhvervsuddannelserne - ikke afvikling.
Uddannelses er Danmarks vigtigste råstof!
Vedtaget på generalforsamling den 28. oktober.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278