13 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fattigdomsgrænser...

Fattigdomsgrænser...

Onsdag, 13. august, 2003, 00:00:00

Kampen mod fattigdom og udstødelse er startet i EU med nationale handlingsplaner

af Lilli Rodeck, KPiD-Sydvestsjælland
Danmark har lavet et udkast til sådan en handleplan. Målet er et samlet EU-forslag til afskaffelse af fattigdom og social udstødelse i år 2010 i EU.
Men hvad er fattigdom? Hvis man bruger FN's grænse på syv kroner at leve for i døgnet, får man vanskeligheder. Der er nemlig ingen her, der tilnærmelsesvis ville kunne overleve bare én dag på syv kroner. Derfor mener danske politikere, at Danmark kun har noget der kaldes 'relativ fattigdom'.
Men for at beskrive fattigdom må det vel kræves af alle nationer, at de definerer, hvor den nationale fattigdomsgrænse er. Hvor mange penge behøver et menneske og/eller en familie at have dagligt for at overleve? Og hvilke kriterier sættes der for det begreb 'at overleve'.
Overlevelse må nødvendigvis være forskellig, alt efter om man bor i et varmt og tørt land, bor i et land med fugtig klima, bor i et land med varierede årstider eller bor i arktiske egne. FN's fattigdomsgrænse er beregnet ud fra ulandes befolkning, og de har som regel et varmere klima end vi for eksempel har. En sådan definition for den nationale fattigdomsgrænse må på plads, inden man kan begynde at beskrive 'relativ fattigdom'.
Ved ikke at have en national fattigdomsgrænse, kan en regering let og elegant skære på overførselsindkomster - Danmark har jo ikke fattigdom i følge FN, hvis bare borgerne har 7,50 krone i døgnet at leve af. Det er derfor regeringen uden store sværdslag har kunnet indføre 'starthjælpen' til flygtninge.
Nu bør det ikke være sådan, at Danmark med de stolte traditioner for social indsats over for de fattige, kun ønsker at bekæmpe fattigdom, bare fordi EU sætter det på dagsordenen. Eller er EU's agenda en kærkommen lejlighed for regeringen til at undgå det pinefulde spørgsmål om nationale definitioner på fattigdom? Ved at undgå definitioner kan regeringen fortsætte med luftige handleplaner, hvor ansvaret bliver uklart, og en fattigdom kan få lov til at vokse sig stor og uoverskueligt, uden nogen af de folkevalgte opdager det.
Som et gammelt ordsprog siger: 'Ingen er så blind, som den der ikke vil se'!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp