12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Eksklusivaftaler - intet værn mod fremmed arbejdskraft

Eksklusivaftaler - intet værn mod fremmed arbejdskraft

Torsdag, 12. juni, 2003, 00:00:00

Mange åndede lettet op, da det ikke lykkedes at få skabt flertal i Folketinget for et forbud mod eksklusivaftaler. Og der er ikke tvivl om, at den faglige aktivitet i forbindelse med forslaget har været af afgørende betydning for udfaldet

af Henrik Lippert, formand for Murersvendenes fagforening i København
Men som det rigtigt bliver anført i debatten, så har eksklusivbestemmelserne ikke en døjt med frygten for udenlandsk arbejdskraft at gøre, sådan som Dansk Folkeparti forsøgte at få det til.
Essensen i forslaget om forbudet var spørgsmålet om den danske aftalemodel, at det er arbejdsmarkedets parter, der afgør, hvad der er vilkårene for løn og arbejdsforhold. Og det skal regering og Folketing og andre holde sig langt fra.
Problemer med fremmed arbejdskraft bliver i øvrigt heller ikke løst, blot der er en eksklusivaftale.

Konkret eksempel
Murersvendenes fagforening i København har igennem det sidste halve år haft problemer med et portugisisk firma med portugisisk arbejdskraft.
Firmaet er medlemmer af Dansk Byggeri og dermed har de overenskomst med Murersvendenes Fagforening, der indeholder en eksklusivlignende bestemmelse. Hermed er overenskomst og organisationsforhold i orden.
Men så er der heller ikke mere, der er i orden. Uigennemskuelige og uforståelige lønsedler, timesedler der gør det umuligt at overskue, hvor mange timer de arbejder og så videre. Ifølge vores beregninger er deres løn cirka 40 kroner per time. En murerlærling tjener til sammenligning 47,44 kroner i timen den første periode.
De portugisiske arbejdere har ikke, før de kom til Danmark, stiftet bekendtskab med fagbevægelse eller overenskomster. De er skræmte. Og de er tilsyneladende meget, usædvanligt meget, afhængige af deres arbejdsgiver, og dertil kommer naturligvis de sproglige problemer.

Vilkår skal være lige
Arbejdere fra udlandet er velkomne til at arbejde på vores arbejdspladser, men det skal være på lige vilkår med os. Derfor må vi kræve, at vi får dokumentation for at overenskomsten overholdes. Dette krav må rejses og føres ind i vores overenskomster.
Der ligger foreløbig tre sager i arbejdsretten på disse forhold, fordi Dansk Byggeri og dermed DA bakker firmaet op. De hævder, at overenskomsten er overholdt og ligeledes, at der ikke er tale om social dumpning. Desuagtet at deres egen lønstatistik viser, at gennemsnittet for bygningsarbejdere i København ligger på cirka 150 kroner per time.
Det må være klart, at dansk fagbevægelse ikke stiltiende kan acceptere sådanne forhold. Nødderne knækker vi selv, blev der sagt. Så lad os knække denne nød.


Henrik Lippert, 49 år, formand for Murersvendenes fagforening i København, medlem af KPiD.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jun. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp