Fredag den 25. april skal Folketinget diskutere et forslag fra Enhedslisten om at forbyde våbentransporter til lande, vi ikke vil sælge våben til. I dag er loven skruet sådan sammen, at selv om både regering og Folketing er imod at sælge våben til et givet land, er der intet, der forhindrer danske skibe i at sejle våben til det pågældende land
af Søren Søndergaard, MF, Enhedslisten
Et konkret eksempel fra nyere tid er rederiet T & C a/s, der i 1999 fragtede kampvogne fra Polen til Sudan. Sudan lå i blodig borgerkrig, og regeringen var kendt for en uhyggelig undertrykkelse af befolkningen i det sydlige Sudan.
Ikke et land, som Danmark ønskede at sælge våben til. Og faktisk forelå en EU-beslutning om ikke at sælge våben til det afrikanske land. Men afsejlingen fra Polen til Sudan kunne myndighederne ikke stille noget op imod.
Det hænger jo ikke sammen, så man skulle tro, at det ville være en smal sag at få lukket det hul i lovgivningen.
Det er det åbenbart ikke. Første gang det blev foreslået at forbyde våbentransporter til lande, vi ikke vil sælge våben til, var i 1986, hvor Socialdemokratiet fremsatte et forslag. Det skulle siden blive vedtaget, men nåede aldrig at blive til lov på grund af et folketingsvalg, der annullerede hele arbejdet.
Derfor tog Enhedslisten sagen op for to år siden. For at sikre et flertal var det formuleret præcis som et forslag fremsat af Socialdemokratiet og Det radikale Venstre i 80'erne. Men i stedet for at vedtage forslaget, besluttede den daværende regering at nedsætte et udvalg til at undersøge hele våbeneksportområdet.
Det udvalg har så tygget drøv siden. Det har i hvert fald ikke formået at komme til nogen konklusion, der kan bruges politisk.
Da vi for to måneder siden kunne konstatere, at udvalget endnu ikke var færdigt, valgte vi at genfremsætte vores forslag. Fra regeringen lød svaret, at nu måtte udvalget blive færdigt, og en lov vedtages. Men der er stadig en risiko for, at sagen igen vil blive sendt i syltekrukken. Sker det, kan skibene fortsat sejle våben til selv de værste steder på jorden. Fredag den 25. april kender vi svaret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278