Vi må derfor betragte regeringens forslag som et ideologisk betinget forsøg på at skabe uro på arbejdspladserne
Udtalelse fra SiD Roskildes generalforsamling
Til Folketingets partier og dagspressen,
Beskæftigelsesminister Klaus Hjort Frederiksen forsømmer ingen lejlighed til at bedyre sin kærlighed til den 'danske model', hvor arbejdsmarkedets parter selv løser problemerne.
I praksis gør han det ene forsøg efter det andet på at undergrave denne model.
Denne gang gælder det et forbud mod eksklusivaftaler.
'Friheden' på arbejdsmarkedet skal åbenbart ikke gælde arbejdsgivernes og fagforeningernes frihed til frivilligt at indgå aftaler om, hvilke organisationsforhold der skal gælde på virksomhederne.
Vi betragter eksklusivaftaler som et af redskaberne til at forhindre undergravning af løn- og arbejdsvilkår, især på virksomheder hvor arbejdsgiveren er uorganiseret. I tilgift får arbejdsgiveren stabile vilkår.
Men beskæftigelsesministeren ønsker åbenbart ikke disse stabile forhold.
Med sit lovforslag inviterer han i stedet til flere af den slags situationer vi tidligere har set - for eksempel inden for HT og brandvæsenet - hvor enkeltpersoners forsøg på at stille sig uden for fællesskabet medførte langvarige overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.
Vi må derfor betragte regeringens forslag som et ideologisk betinget forsøg på at skabe uro på arbejdspladserne, så lønmodtagerne bruger tid på internt kævl i stedet for at udvikle virksomhederne og samle kræfterne om at forbedre løn- og arbejdsforhold.
Vi opfordrer indtrængende Folketingets partier til at sætte ballademageren Klaus Hjort Frederiksen på plads, ved markant at afvise forslaget om forbud mod eksklusivaftaler.
Vi accepterer ikke Folketingets indblanding i arbejdsmarkedets parters ret til at indgå bindende aftaler.
Vedtaget på generalforsamling den 31. marts.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278