09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hjælp børn og forældre

Hjælp børn og forældre

Fredag, 14. februar, 2003, 00:00:00

I afmagt sender enkelte solamiske forældre deres børn til genopdragelse i Afrika. Det er ikke nogen god løsning. Det skaber ikke glade, velopdragne børn. Det kan vi alle blive enige om. Spørgsmålet er så, hvordan Danmark skal reagere for at forhindre det.

af Andreas Kamm, Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp
Danmark har et integrationsproblem. Nogle Somaliske forældre kan ikke magte deres børn. De frygter, at børnene kommer ud i 'noget skidt' - måske endda kriminalitet. I afmagt sender enkelte af dem børnene til genopdragelse i Afrika.
Det er ikke nogen god løsning. Det skaber ikke glade, velopdragne børn. Det kan vi alle blive enige om. Spørgsmålet er så, hvordan Danmark skal reagere for at forhindre det.
Integrationsministeren overvejer at gøre denne trafik strafbar og indføre økonomiske sanktioner. Den løsning tror vi ikke på. For hvornår er det lykkedes at løse sociale problemer, ved at straffe de mennesker, der har problemerne?
Vanskelighederne skyldes afmagt og manglende ressourcer - svaret bør derfor ikke være straf og færre ressourcer. Der er jo heller aldrig nogen, der har foreslået at straffe de danske forældre, der har svært ved at styre deres børn. Her sætter de sociale myndigheder ind med støtte og vejledning, så familien hjælpes gennem krisen. Hvorfor foreslås den løsning ikke, når det gælder de somaliske familier?
Danske forældre er også bange for at deres børn drikker for meget til fester, eksperimenterer med stoffer, debuterer for tidligt seksuelt eller ryger ud i kriminalitet. Men de har flere redskaber til at gribe ind og hjælpe børnene, fordi de selv har været unge i Danmark engang.
Det har de somaliske forældre ikke. Voksne er ofte langsommere til at omstille sig end deres børn. Forældrene kan derfor blot se til fra sidelinien, mens børnene lynhurtigt tager det nye lands sprog og kultur til sig. Børnene ændrer måske tøjstil, de er sammen med venner på en anden måde og de har andre planer for fremtiden.
Det er en svær generationskløft. Men den kan mindskes betydeligt, hvis der tidligt bliver sat ind med positiv rådgivning. De somaliske samfund har nogle stærke netværk her i landet, med en række ressourcestærke personer i front. De har de allerbedste forudsætninger for at informere og rådgive deres landsmænd. De kan nå meget af egen hjælp.
Men for at kunne hjælpe mere effektivt, skal det professionelle system i Danmark hjælpe dem - med at hjælpe. Give dem de ressourcer, der skal til, for at de kan nå ud med budskabet, nå ud til de enkelte familier og give forældrene redskaber til at undgå den sidste udvej, det er, at sende børnene ud af landet
Mange somaliske forældre er flygtet netop for at sikre en bedre fremtid for deres børn. Det skal være motivationen, for at de lærer sproget og interesserer sig for det danske samfund. For jo bedre de er integreret, jo bedre kan de hjælpe deres børn.
De familier, hvor forældrene er ved at give op, skal have hjælp nu. De skal ikke mødes med straf - men med den samme rådgivning og støtte som danske familier får. Sagsbehandlerne i Danmark skal smide de kulturelle fløjlshandsker og gribe ind i de familier, hvor børnene har det svært.
Det er børnenes tarv, der skal sættes fokus på. Og det skal gøres nu, så vi forhindrer at flere børn bliver sendt væk fra deres familier, væk fra deres venner og ned til et land, de ikke længere opfatter som deres eget.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. feb. 2003 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp