Verden er truet af krig, efter at USA har lagt en mere aggressiv kurs med USA´s præsident Bush i spidsen. Den aggressive kurs anvendes overfor lande, som ikke indordner sig under USA´s dominans.
af Per Holscher, Svendborg
Den såkaldte 'kamp mod terrorismen' bruges som argument for at opretholde USA's magtposition og dominans og indlede krige mod lande, man ikke bryder sig om.
Lige nu lader det til, at USA har besluttet sig for krig mod Irak, uanset om det kan påvises at landet besidder masseødelæggelsesvåben.
Hvad betyder krigen...
Under Golfkrigen blev det påstået, at der med de moderne præcisionsbomber, ville være ganske få civile tab. Efterfølgende har det vist sig, at langt fra alle bomber ramte præcist og mange bomber ramte mål, der var påstået militære, men som efterfølgende viste sig at være civile.
De civile tab under Golfkrigen har efterfølgende været vurderet til tusinder. Alene én fejlbombning i Bagdad kostede 300 civile livet. Ødelæggelserne under krigen på den civile infrastruktur var massiv.
Irak var før golfkrigen et relativt velstående samfund.
De efterfølgende økonomiske sanktioner har ifølge UNICEF og WHO kostet en million mennesker livet, heraf 60 procent børn. Der dør nu 5-6000 børn hver måned, grundet sanktionerne.
UNICEF skønner, at analfabetismen siden 1987 er steget fra 20 til 50 procent af befolkningen. Elektriciteten er nu kun en tredjedel af det, den var i 1990, med de virkninger dette har for sygehuse, fødevareproduktion med mere.
Skal det irakiske folk påføres flere lidelser?
Begrundelse for krigen
USA begrunder sin planlagte krig med, at Irak har masseødelæggelsesvåben, og at de ønsker Iraks diktator fjernet. Der findes mange andre regimer i verden, som også besidder masseødelæggelsesvåben for eksempel Pakistan, Saudi-Arabien og Burma. Skal der også føres krig mod dem?
Den egentlige årsag til USA´s ønsker om krig mod Irak, må være en anden.
Det er nærliggende at tro, at den manglende kontrol, USA har med den irakiske olie, kan være en væsentlig begrundelse for krigen.
Hvad koster krigen...
Medact, der er en underorganisation til International Physicians for the Prevention og Nuclear War, som vandt Nobels fredspris i 1985 anslår, at de samlede tab under en krig mod Irak de første tre måneder vil være mellem 50.000 og 250.000. Efterfølgerne af krigen er anslået til at ville koste 200.000 menneskeliv. Langt de fleste tab vil være civile.
De budgetmæssige konsekvenser for USA har været behandlet i den amerikanske kongres. Det er her anslået, at det vil koste mindst ti milliarder dollars den første måned at føre krig mod Irak. Dertil kommer yderligere 20 milliarder dollars i udgifter til at bringe personel og krigsudstyr til og fra Irak.
Disse penge kunne i stedet bruges til at afhjælpe nød og fattigdom i Irak og andre dele af verden.
Hvad kan jeg gøre...
Der er et stort behov for at prøve at forhindre, at krigen kommer ved at styrke fredsbevægelsen nationalt og internationalt. Der har allerede været demonstrationer i Danmark mod krigen og internationalt er fredsbevægelsen ved at vokse sig stærk. Det er vigtigt selv at engagere sig mod krigen ved at indgå i lokale fredsinitiativer og påvirke politisk, hvor man kan.
Den psykologiske optakt til krigen er begyndt. Verdens befolkninger skal via presse og medier overbevises om, at krigen mod Irak er nødvendig.
Alternative hjemmesider med gode links, hvor man kan holde sig orienteret: www.fred.dk, www.web.amnesty.org, www.zmag.org (engelsk)
Per Holscher er faglig sekretær i Dansk Sygeplejeråd.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278