Ved årsskiftet er det tid at se tilbage på det gamle år. Det første jeg kommer til at tænke på er naturligvis Danmarks EU-formandskab i andet halvår af 2002.
af Henrik V. Olsen, Nyborg
Især aviser, radioen og tv's dækning af begivenhederne i forbindelse med topmøderne landet over.
En total fokusering på mulige volds- og hærværks episoder. Man er helt klart gået efter, at ville ha' vist billeder af voldelige EU-modstandere. Allermest tydeligt var det i forbindelse med det afsluttende EU-topmøde i København. Hvor det lykkes Globale Rødder at kører en pressestrategi gående ud på at antyde voldelige aktioner. Pressen var på pletten, her var mulighed for at få gode historier. At jeg så mener, at Globale Rødder rent faktisk med deres strategi fik mange til at blive hjemme fra demonstrationerne, og dermed ødelagde muligheden for virkeligt stort fremmøde, er en anden historie.
Det er sørgeligt, at læren af år 2002 er, at hvis du vil ha' et budskab frem i medierne, skal du arrangere demonstrationer og antyde muligheden for, at det kan ende voldeligt.
Her på Fyn lavede EU-modstandernes lytter og seerforbund i forbindelse med EU-topmødet i Nyborg et meget flot og velbesøgt debatmøde om landbrugspolitik. Men det havde åbenbart ikke pressens interesse at bringe hvad seriøse politikere som Henrik Vestergård, Venstre, og IB Christensen, Folkebevægelsen mod EU havde at sige, og langt mindre hvad Landbrugsrådets præsident Peter Gæmelke og professor Søren Kjeldsen-Krag havde at sige.
Næste gang der kommer en politiker forbi Fyn tror jeg, at jeg vil bede en halalslagter partere en gris, så vil jeg kaste kødet efter politikeren og håbe på at en politimand vil anholde mig, så jeg kan råbe op om politivold. Er det det der skal til for at komme i tv og aviser?
Mit nytårsønske til pressen skal være: At hvis I også ønsker et samfund uden vold, må også seriøse debatmøder dækkes som det i Nyborg. Det kan ikke være rigtigt, at den eneste måde at komme ud med sine synspunkter er gennem demonstrationer, hvor man antyder, at her kan ske noget voldeligt.
2002 blev også året hvor Folkebevægelsen mod EU på Fyn blev styrket, flere er blevet aktive, og i en by som Svendborg er Folkebevægelsen igen aktiv.
Næste år bliver et stille år for Folkebevægelsen mod EU, med mindre regeringen beslutter sig for at udskrive folkeafstemning om et eller flere af de danske forbehold. I så fald er vi parate til at tage kampen op. Ellers skal året bruges til at styrke Folkebevægelsen mod EU.
Jeg vil slutte af med at ønske alle et godt nytår, og håbe at alle der ønsker Danmark ud af EU vil melde sig ind i Folkebevægelsen mod EU i 2003.
Henrik V. Olsen er medlem af Folkebevægelsen mod EU's forretningsudvalg.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278