At man vil spise de nye EU-lande af med kun 25 procent af landbrugsstøtten, vil få katastrofale følger for landbefolkningen i Polen og Baltikum.
af Egon Laugesen, Tønder
'Ansøgerlande frygter B-medlemskab'.
Sådan lyder overskriften over en artikel i et større dagblad efter, at landene har fået præsenteret betingelserne for optagelsen i EU. Fra SF og ud til højre har man jublet over østudvidelsen, endelig skulle Europa samles.
Sniger der sig ikke bare en lille tvivl ind hos de forenede ja-partier, når det nu er så tydelig, at ansøgerlandene skal opfylde alle forpligtigelserne, men ikke får del i goderne som de andre EU-lande?
At man vil spise de nye EU-lande af med kun 25 procent af landbrugsstøtten, vil få katastrofale følger for landbefolkningen i Polen og Baltikum. I forvejen ligger store landbrugsområder udyrkede hen i blandt andet Letland.
Vestlig opkøb af landbrugsjord er godt i gang og vil accelerere yderligere. Her kan det nævnes, at prisen på en hektar landbrugsjord i Baltikum stort set svarer til det, de vesteuropæiske bønder får i hektarstøtte. Konkurrencen vil ruinere millioner af småbønder i Østeuropa og det vil skabe store og uoverskuelige sociale problemer. Der er ingen planer for at løse disse!
Men den prestigefyldte udvidelse har været vigtigere for det danske formandskab og for EU's øvrige statsledere end at få de nye lande med på et ligeværdigt grundlag. Ikke så underligt vokser den folkelige modstand mod EU i mange lande i Østeuropa.
At man ikke de første mange år vil pille ved landbrugsstøtten, er en endnu større skandale i forhold til ulandene. EU's landbrugsstøtte og den tilsvarende amerikanske trækker et spor af sult og død gennem den fattige del af vor klode. To milliarder mennesker lever for mindre end syv kroner om dagen.
Med handelshindringer og landbrugsstøtte holdes varer fra ulandene ude af EU. 770 milliarder kroner koster landbrugsstøtten EU-borgerne, som så oven i hatten får dyrere fødevarer. Samtidig hindrer toldmurene omkring EU, billige fødevarer fra andre verdensdele i komme ind. For hver krone de rige lande - inklusiv EU - giver i ulandshjælp, tager de to igen i kraft af handelshindringer.
EU's landbrugsstøtte og handelshindringer skal afskaffes og ulandene skal begunstiges i deres handel med EU-landene. Men det vil EU's statsledere ikke!
Så der er ingen grund til skåltaler og store ord i forbindelse med udvidelsen af EU. Politikken er den samme!
Egon Laugesen er medlem af hovedbestyrelsen i Enhedslisten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278