Arbejdsmarkedsreformen er et moralsk felttog, mener EL.
Skal arbejdsløsheden bringes ned, skal arbejdsgiverne oprette flere arbejdspladser.
Det er én af konklusionerne i en ny rapport, 'Marginalisering og velfærdspolitik', fra Aalborg Universitet.
- Det understreger blot, at den såkaldte arbejdsmarkedsreform ikke bygger på fakta, men er et moralsk felttog, vendt mod de arbejdsløse, siger Pernille Falcon.
På baggrund af rapporten og det nyligt indgåede forlig om arbejdsmarkedsreformen har hun som fungerende arbejdsmarkedspolitisk ordfører for Enhedslisten stillet en række spørgsmål til beskæftigelsesministeren.
Han skal blandt andet svare på, hvordan reformen medvirker til en øget efterspørgsel på arbejdskraft, så der kan komme flere i arbejde.
Aalborg-rapporten slår fast, at de arbejdsløse både kan og vil arbejde. Derimod mangler der vilje fra arbejdsgiverne til specielt at ansætte de ældre og indvandrere.
Samtidig viser rapporten, at nok så megen vilje og uddannelse fra den arbejdsløses side ikke per automatik giver et job.
I undersøgelsesgruppen var 43 procent uden kompetencegivende uddannelse, 50 procent faglærte og 56 procent med en videregående uddannelse kommet i varig beskæftigelse efter fem år.
Arbejdsmarkedsreformen indeholder en række stramninger af reglerne for arbejdsløse på dagpenge og kontanthjælp. Familier på kontanthjælp kan miste helt op til 2500 kroner om måneden.
- Det vil blot gøre ondt værre. Økonomiske problemer bringer ikke de arbejdsløse tættere på arbejdsmarkedet. Tværtimod øger det tendensen til udstødning, lyder det fra Pernille Falcon.
Der forventes svar fra Claus Hjort Frederiksen sidst på ugen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278