Mange af artiklerne ville være tabu i andre indvandrermiljøer, for eksempel et indlæg, der påpeger, at det næsten er umuligt at forestille sig nogen integration, når grupper af indvandrere bliver ved med at gifte sig med én fra hjemlandet.
Kåre Bluitgen - Forfatter og journalist.
Integration begynder med a: Afvikling. Afvikling af gamle normer og tabuer som forhindrer, at man møder sine nye naboer med åbent hjerte.
Integration begynder også med u: Udvikling af nye normer og samværsformer, der forholder sig til en ændret virkelighed. Dette gælder naturligvis for nye som for gamle medborgere i det pågældende land.
Integration mislykkes, når nogle klynger sig til menneske- og samfundssyn, der passer til en helt anden tidsalder eller et helt andet sted på kloden. Integration begynder nemlig også med s: Smerten ved at give slip på noget af det gamle.
Det er ikke meget, vi hører til tamilerne i Danmark. Og det skyldes, at integrationen på mange måder forløber forbilledligt. Hvilket igen skyldes blandt andet en lille gruppe unge tamilers indsats. De udgiver bladet 'Brobyggeren', der blandt andet har til formål at skabe debat om unge tamilers problemer og muligheder i den danske dagligdag. Og her tages de første skridt til nedbrydning af tabuer.
I en artikel diskuteres det, hvorfor nogle tamiler i Danmark konverterer fra hinduismen til kristendommen - mens artiklens forfatter inddrager Marx' henvisninger til den religiøse elendighed.
I en anden artikel fortæller en pige, hvordan forældregenerationen i Danmark bliver mere konservativ end hjemme i Sri Lanka, og at det kan være en kamp at få lov til at flytte hjemmefra som alenepige. Arrangerede ægteskaber, der også er en tradition blandt nogle tamiler, bliver diskuteret meget og kritisk i bladet, det samme bliver skilsmisse, der traditionelt er tabu. Og der tages ofte stilling i indlæggene. Imod medgift og for ligestilling mellem kønnene.
Mange gange lægges der ikke fingre imellem i selvkritikken: 'I en verden, hvor man beundrer intelligens og lærdom, dyrker vi kastesystem og religion,' men der er også indlæg om, hvorvidt tamiler er for adlydende og loyale over for det danske samfund og om, hvordan fremmedfjendske danskere kan få etniske grupper til at fastlåse sig i deres etniske og religiøse cirkler.
Mange af artiklerne ville være tabu i andre indvandrermiljøer, for eksempel et indlæg, der påpeger, at det næsten er umuligt at forestille sig nogen integration, når grupper af indvandrere bliver ved med at gifte sig med én fra hjemlandet. Og nogle indlæg ville nærmest også være tabu i den danske indvandrerdebat, som når en ung studerende skriver, at trods Danmarks historie med rødstrømper og kvindefrigørelse, kan danskerne ikke engang sørge for unge herboende indvandrerkvinders rettigheder:
'Den eneste forklaring, som jeg kan tænke mig frem til, er, at danskerne ikke vil beskyldes for kulturimperialisme eller for at assimilere indvandrerne til danskere. For at slippe for denne kritik giver man nogle gange indrømmelser over for netop den feudale og traditionelle levevis, der mange gange er kønsdiskriminerende.'
'Brobyggeren' erklærer, at målet er at forbedre vores samfund ved at tage det bedste fra den tamilske og den danske kultur og skabe en ny, mere moderne kultur. Det initiativ bør støttes.
Kåre Bluitgen - Forfatter og journalist. Har i år udgivet debatbogen, 'Til gavn for de sorte' samt børnebøgerne 'Jeppe på Bjerget' og 'Døgnfluen Viva'. Modtog Kulturministeriets Børnebogspris 2000. Bor på Nørrebro i København. 43 år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278