Da man ikke kan producere sig til mere overskud, er der en indbygget slåskamp i Ny Løn. Ikke kun den traditionelle slåskamp mellem arbejdsgiver og arbejdstager, men også arbejdstagerne imellem.
David Gibson, 49 år. Formand for SiD/Miljø-, Energi- og Forsyningsarbejdernes Fagforening.
Ny løn, mindre dristigt, mest dumt
Efter cirka 30 år med et lønsystem i den offentlige sektor, som er baseret på anciennitet, vil alt andet være en nyskabelse.
Men når man analyserer Ny Løn i den offentlige sektor, springer der mindst en indlysende og graverende fejl frem.
Man forsøger at anvende et produktionsfremmende lønsystem, født i den private industrisektor, på et område, hvor der per definition ikke kan skabes et overskud som i en privat virksomhed.
Dette kan også betragtes som værende dristigt eller dumt, men nyt, det er det. Samtidig er 90 procent af opgaverne inden for den offentlige sektor teamwork, baseret på en helt anden værdinorm end den rene profit. Opgaverne har som regel enten med menneskelig omsorg eller drift og vedligeholdelse af vitale samfundsmæssige områder at gøre.
Derfor duer Ny Løn ikke.
Falliterklæring for offentlige arbejdsgivere
Hovedansvaret for fadæsen må ligge hos den part, der forslog og samtidig havde allermest travlt med at indføre systemet.
For de offentlige arbejdsgivere er det derfor en falliterklæring, at man ikke orkede at udarbejde et forslag til et nyt lønsystem, der passede til den offentlige sektors værdinormer og krav, men i stedet for stjal en løsning fra den private sektor.
Man ville ganske enkelt presse en firkantet pind ned i et rundt hul. KTO stillede ændringsforslag, og vupti! alle sejl blev sat for at gennemføre projektet.
Da man ikke kan producere sig til mere overskud, er der en indbygget slåskamp i Ny Løn. Ikke kun den traditionelle slåskamp mellem arbejdsgiver og arbejdstager, men også arbejdstagerne imellem.
Det forhold forplanter sig nedad i systemet, og alle de fejl og mangler, der findes i privatsektorens langtfra perfekte lønsystemer, bliver forstærket.
At flere lønkroner lægges over til ny løn hjælper ikke, netop fordi den samlede lønsum ikke bliver større. Organisationerne skal stjæle fra hinanden.
Bruger lønkroner til andre formål
Kommunerne har sjoflet deres eget projekt. De har sparet på lønkronerne, syltet og glemt forhandlinger. Råderum for forhandlinger og den uddannelsesmæssige udvikling er gået i stå.
Nu lægger regeringen med sin skattestopklods den sidste gift ud for Ny Løn. Fristelsen for kommunerne til at anvende kroner, afsat til løn, til andre formål, er tilsyneladende for stor.
Ny Løn skal væk. Intet mindre end hele forhandlingssystemets og de kollektive overenskomsters troværdighed står på spil.
Tiden er inde til en ny svingom omkring lønsystemer. Det må kommunerne tvinges til.
Denne gang skal der tages afsæt i de værdier og opgaver, der ligger i den offentlige sektor. Opgaverne kræver teamwork. Teamwork kræver gruppeløsninger og aftaler, der fremmer gruppens samarbejdsevne.
Efterfølgende må parterne sikrer, at alle lønmidlerne bliver brugt. Det vil være nyt og dristigt, både for medlemmer og for den offentlige sektor.
David Gibson, 49 år. Indvandret til Danmark fra England i 1978. Formand for SiD/Miljø-, Energi- og Forsyningsarbejdernes Fagforening, København på tiende år samt formand for SID's kommunale landsbrancheklub. Medlem af SF.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278