25 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nogle er mere lige

Nogle er mere lige

Onsdag, 23. oktober, 2002, 00:00:00

Mens dette skrives, er de irske vælgere ved at stemme ved folkeafstemningen om Nice-traktaten for anden gang - præcist den samme traktat!

af Susanne Arends, Lønstrup
Dette bekymrer ikke de danske medier, som helt uden blusel citerer blandt andet vores statsminister for at sige, at han ikke vil blande sig, men at irerne skal tænke på de central- og østeuropæiske lande, som tilsyneladende skal blive stående uden for EU-paradiset i mange generationer, hvis det bliver et nej i Irland i dag.
DR's radioavis kunne fortælle, hvor udemokratisk det ville være, hvis et par millioner irere kunne bestemme skæbnen for de mange millioner i øst. Vores egen Europa-minister sagde allerede ved sin tiltræden, at han skulle til Irland for at fortælle dem, at de skulle stemme ja. Det er ikke demokratisk, sagde han, hvis et så lille land kan stoppe alle de andre (og større) lande.

Men er det ikke lige netop demokrati og gammel højskolelære, at man skal tælle hoveder og ikke høveder? Siger vore medier og politikere ikke hver gang, der er folkeafstemninger i Danmark (både første og anden gang om den samme traktat), at netop de små lande får meget mere indflydelse i EU. Men det er måske kun, hvis vi stemmer ja?
De sidste par måneder er den irske befolkning blevet truet med, at det bliver dem, der afgør udvidelsen. Ingen taler om, at de to parlamentsvalg i Frankrig og Tyskland har betydet, at EU i mere end et år ikke har 'måttet' tale om landbrugs- og økonomiske reformer - og det må man stadig ikke, fordi Tyskland og Frankrig stadig ikke er enige om disse spørgsmål.
Ingen siger noget til dem, og de føler heller ikke, at det er noget, vi andre skal blande os i, selvom deres taktiske, indenrigspolitiske forhaling er en langt større hindring end det irske nej. Umiddelbart før den irske befolkning i 2001 skulle stemme første gang om Nice-traktaten, fik Irland et 'blåt brev' fra Kommissionen, fordi deres økonomi var ved at komme i konflikt med vækst- og stabilitetspagtens krav til euro-landene. Mange mente, at netop dét brev fik stor indflydelse på resultatet af folkeafstemningen.

Her året efter er det Tyskland og Frankrig (samt Italien og Spanien), hvis økonomi er så dårlig, at disse fire store lande nu egentlig skulle have et tilsvarende 'blåt brev' fra EU-Kommissionen. Får de det mon? Nej, nu snakker næsten alle EU's regeringschefer om, at vækst- og stabilitetspagten skal laves om eller omfortolkes. EU-Kommissionens formand er endda trådt frem med påstanden om, at kravene er 'dumme'.
Når irerne i dag går til valg under trusler fra både Fogh Rasmussen, EU-kommissionen med videre kan det da ikke undgå at være i deres tanker, at chartret til Nice-traktaten, som siger, at alle EU-borgere er lige, ikke er værd at stemme ja til. For nogle er mere lige end andre, og demokratiet i EU gælder kun for de store lande.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. okt. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp