23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forudsigelig uenighed.

Forudsigelig uenighed.

Torsdag, 19. september, 2002, 00:00:00

Det vil efter vores opfattelse betyde, at såfremt flere skal have erstatninger for deres arbejdsskade, skal alle have mindre erstatninger. Hvilket er totalt uacceptabelt.

Udtalelse fra Arbejdsskadeforeningerne LFA og AVS
Beskæftigelsesministeren og regeringen var efter deres tiltrædelse, imod den tidligere regerings lovforslag, angående en reform af Arbejdsskadeområdet.
Ministeren ville høre arbejdsmarkeds-parterne igen, angående om de nu kunne blive enige om, hvordan en arbejdsulykke skulle defineres.
Nu er betænkningen kommet, og igen uden at der er opnået enighed.
Vi og mange andre advarede mod denne unødvendige forsinkelse og forudså at arbejdsskadeudvalget ikke kunne blive enige, desværre fik vi ret.
Beskæftigelsesministeren udsendte hurtigt en positiv pressemeddelelse om det gode udvalgsarbejde og at det gamle ulykkesbegreb nu skulle ændres, hvilket skulle betyde at nu var der flere som kunne få erstatninger.
Derfor ser vi nu frem til, at alle de partier, som tidligere har udtalt sig positivt til gavn for de arbejdsskadede, også vil hjælpe ministeren med at udarbejde et godt og grundigt lovforslag.
Arbejdsskadeforeningerne, LFA & AVS, kan efter en grundig gennemgang af betænkningen på 198 sider fra Arbejdsskadeudvalget konkludere følgende.
I betænkningen er der seks forskellige modeller til hvordan ulykkesbegrebet kan ændres, vi er af den opfattelse, at kun model 5 fra betænkningen kan bruges, den har den bedste og mest klare definition af arbejdsulykkesbegrebet.
Model 5 er taget fra det gennemarbejdede lovforslag til en reform på hele arbejdsskadeområdet, som er blevet fremsat af Socialdemokratiet og Radikale.
I model 5 er formuleringen følgende:
'En arbejdsulykke er en personskade, opstået som følge af en pludselig eller kortvarig påvirkning af op til 5 dages varighed.'
Vi forventer nu, at Dansk Folkeparti vil stemme for denne lovreform.
For som de udtalte i foråret: 'såfremt ministerens arbejdsskadeudvalg ikke kan blive enige, vil de stemme for arbejdsskadereformforslaget fra Socialdemokratiet og Radikale'.
Vi håber også, at alle de socialt ansvarlige partier i Folketinget, vil gøre det samme.
Desværre indeholder betænkningen også nogle forslag og udregninger på hvordan der kan modregnes i erstatningerne, såfremt folk selv har tegnet forsikringer. Betænkningen kommer ikke med noget forslag til, hvordan folk som ikke modtager 100 procents dækning, kan få dette i fremtiden.
Udgiftsneutral: Det har været ministerens holdning til en kommende reform, at den skal være udgiftsneutral. Dette ud fra at arbejdsgiverne (offentlige som private) vil have reformen skal være så billig som mulig.
Det vil efter vores opfattelse betyde, at såfremt flere skal have erstatninger for deres arbejdsskade, skal alle have mindre erstatninger. Hvilket er totalt uacceptabelt.
Det vil være et tilbageskridt og en forringelse, os bekendt er der aldrig nogen som har fået nok i erstatning for et ødelagt liv, snarere tværtimod.
Heldivis indeholder betænkningen også nogle rigtige betragtninger på hvordan udgifterne til erstatninger kan holdes nede, forebyggelse er løsningen.
Beskæftigelsesministeren er optimist og glæder sig over forståelsen i Arbejdsskadeudvalget for at der er brug for ændringer angående 'hvad er en arbejdsulykke'. Ministeren vil derfor fremsætte lovforslag på dette område, og lover samtidigt at 15 procent flere vil få anerkendt deres arbejdsskader.
Spørgsmålene er:
* Kommer der en reform på hele arbejdsskadeområdet?
Kommer det også til at gælde de erhvervsbetingede lidelser?
Vi venter på svaret hr. Minister.

Arbejdsskadeforeningerne vil derfor søge foretræde for ministeren samt Arbejdsmarkedsudvalget i Folketinget.
Vi vil mødes med de politiske partier som ønsker at høre vores mening på dette område.
Vi ønsker ikke en lappeløsning, vi ønsker en helhed og retfærdighed, samt en menneskeværdig behandling, dette vil også være til gavn for samfundet.

Vi ønsker forebyggelse og når ulykken eller lidelsen er opstået, ønsker vi en saglig og hurtig sagsbehandling, dette både i Arbejdsskadestyrelsen og det offentlige system til gavn for den skadelidte.

Landsforeningen For Arbejdsskadede (LFA)
ved landsformand Annelise Spaabæk tlf. 96 10 01 38
E-mail: spaabaek43@mail.tele.dk Hjemmeside www.lfa.dk

Arbejdsskadeforeningen Vestsjælland/Slagelse (AVS) ved formand Kurt A.
Nissen tlf. 58 52 47 21 E-mail: avsnissen@mail1.stofanet.dk Hjemmeside
www.arbejdsskadeforeningen.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. sep. 2002 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:21

Idekamp