Karen Riis-Jørgensen, medlem af EU-parlamentet for Venstre, havde den 15. april et indlæg i forskellige dagblade, som der er god grund til at korrigere lidt.
Debat af Eva Romme, Haslev
Jeg er enig med Karen Riis-Jørgensen, KRJ, i, at det er vigtigt at få gennemdebatteret det nyoprettede EU-konvents opgaver. At der er forskellige meninger om konventets betydning er naturligt, da hvert enkelt medlem bedømmer det set ud fra egen synsvinkel.
Således føler KRJ, at EU-modstandere og skeptikere er en hæmsko for et godt samarbejde, da de 'automatisk maner skræmmebilleder frem hver gang, der foreslås ændring i EU'. KRJ har åbenbart fuldstændig glemt, at det ene og alene var EU-tilhængere, inklusive Venstre, der forud for vor euroafstemning kom med de mange frygtindgydende skræmmebilleder for at få et ja til euroen. Danskerne kunne dog gennemskue, at der intet som helst belæg var for dem og stemte et stort nej.
KRJ ønsker, at EU-modstandere og skeptikere vil gå virkeligt konstruktivt ind i debatten. Jeg kan betro hende, at det gør de. Men på de første to møder i konventet blev det nægtet dem at komme med et udspil. Konventets regler siger, at kun et 'signifikant' antal medlemmer kan få en sag behandlet.
I min ordbog betyder 'signifikant' at være betydningsfuld. Det er ene og alene konventets formand Giscard d'Estaing, der bestemmer, hvem af medlemmerne og hvilke sager der er 'signifikante'. Disse regler kalder EU-tilhængerne for demokratiske. I virkeligheden er de så langt fra demokrati, som tænkes kan.
På Junibevægelsens landsmøde 17. marts i år blev der vedtaget et fint udspil, der hviler på åbent demokrati, ansvar og ligeværdighed. Dette vil medlem af konventet Jens Peter Bonde, der også er medlem af EU-parlamentet for Junibevægelsen, forelægge ved næste møde i konventet. Dog kun hvis Giscard mener, at det er så 'signifikant', at han kan få tilladelse til det. Hører vi intet om det, er det tegn på, at demokratiets underskud i EU er stærkt voksende.
Det bliver spændende at se, om konventet får nogen betydning eller om det blot er et 'plaster' på såret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278