22 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Der skal gøres noget ved social dumping

Der skal gøres noget ved social dumping

Fredag, 28. oktober, 2011, 18:42:48

Hver dag ser vi nye eksempler på at danske arbejdere bliver arbejdsløse, mens udenlandske arbejdere udfører arbejdet til halv pris eller mindre, under dårligere – og ind i mellem slavelignende – vilkår.

Vi er nødt til at tage tyren ved hornene. Det er EU’s regler, der skal laves om! Den europæiske fagbevægelse (EFS) har for længst formuleret et kravet om en social protokol i Traktaten, der kan sikre, at faglige og sociale rettigheder er overordnet de »økonomiske friheder«. Her fra en demonstration imod offentlige nedskæringer.
EFS

af Finn Sørensen, medlem af Folketinget for Enhedslisten, ordfører for indsats mod social dumping

Kære delegerede til LO’s kongres!

Der skal gøres noget ved social dumping. Her er, hvad Enhedslisten kan hjælpe med.

Tillykke med valget som delegeret til LO’s kongres. Det er et ærefuldt hverv, at repræsentere knap en million arbejdere og være med til at træffe beslutninger, som kan styrke sammenholdet og kampen for de faglige rettigheder.

Det er godt at se, at I sætter spørgsmålet om den danske models fremtid på dagsordenen. Den er presset fra mange sider, og det samme er fagbevægelsen. Men vi kan ikke undvære den! Stærke, demokratiske fagforeninger er fundamentet for demokrati og velfærd.

Derfor er det også godt at se, at I tager udfordringerne fra EU’s indre marked alvorligt. Der er ingen tvivl om, at en af de alvorligste udfordringer kommer derfra. 

Bygningsarbejdere, chauffører, landbrugsarbejdere, arbejdere i rengøring- og servicebranchen og i mange andre brancher mærker hver dag den benhårde konkurrence, som de bliver udsat for, på grund af virksomhedernes og tjenesteydelsernes »frie bevægelighed« i henhold til EU’s regler.

Hver dag ser vi nye eksempler på at danske arbejdere bliver arbejdsløse, mens udenlandske arbejdere udfører arbejdet til halv pris eller mindre, under dårligere – og ind i mellem slavelignende – vilkår.

Det sætter sammenholdet i arbejderklassen på en hård prøve. Men det er også en trussel mod hele sammenhængskraften i vort samfund. Hvis arbejdskraft til halv pris eller mindre, bliver normen, så er der ikke råd til velfærd.

Problemet forstærkes af, at de udenlandske virksomheder som regel er her illegalt, fordi de ikke følger lovgivningen med hensyn til registrering, ligesom de unddrager sig moms og andre forpligtelser mod værtslandet.

Det er med til at nedbryde moralen i hele samfundet. Vi har derfor en fælles opgave i, at overbevise det store flertal af den danske befolkning, at der skal gøres noget effektivt ved det problem.

Det er i hvert fald en meget vigtig dagsorden for Enhedslisten.

Enhedslistens forslag

En af vores første opgaver bliver at hjælpe den nye regering med at omsætte sine målsætninger på dette område i praktisk politik. Enhedslisten vil gøre, hvad vi kan, for at de bliver udmøntet i konkrete beslutninger, der giver fagbevægelsen langt bedre redskaber.

Vi vil blandt andet fremsætte forslag om følgende:

• En effektiv offentlig kontrol- og udrykningsstyrke, som kan stoppe ulovligheder, plat og svindel. BAT-kartellet har en række forslag til, hvordan den skal arbejde, som vi er helt enige i, og vi har selv nogle ideer.

• Udenlandske virksomheder skal forhåndsgodkendes, og de skal kunne smides ud af landet, hvis de ikke overholder reglerne. Der skal gælde strengere straffe ved overtrædelse af reglerne, det skal være muligt at idømme arbejdsgivere fængselsstraf og fratage dem retten til at drive virksomhed.

• ILO Konvention nr. 94 skal implementeres fuldt ud for alle offentlige myndigheder. Det betyder, at der ved alle offentlige udbud i stat, regioner og kommuner skal stilles krav om, at arbejdet udføres på overenskomstmæssige vilkår.

• Der skal indføres et hvervgiver(bestiller)ansvar, så den, der bestiller en tjenesteydelse, hæfter økonomisk for, at leverandører og underleverandører overholder krav fra myndighederne og aftaler om løn og arbejdsvilkår.

Ved en kombination af disse og andre praktiske tiltag, vil vi ret hurtigt kunne ændre adfærden på arbejdsmarkedet og i resten af samfundet, så de færreste vil benytte sig af leverandører, der ikke har orden i sagerne. Det vil være til gavn for løn og arbejdsvilkår og for den slunkne statskasse, der i dag går glip af mange milliarder som følge af illegal virksomhed og sort arbejde.

EU’s regler skal laves om

Men selvom vi får gennemført sådanne foranstaltninger, står vi stadig tilbage med et alvorligt problem.

Gennem en stribe domme har EU-domstolen foretaget et groft indgreb i strejkeretten og i medlemslandenes ret til at beskytte sig imod social dumping. Den seneste er dom imod Island, der fik forbud mod at stille krav til udenlandske virksomheder om fuld løn under sygdom og arbejdsskadeforsikring.

Konsekvensen af disse domme er, at værtslandet ikke har lov til at stille krav om løn og arbejdsvilkår til de udenlandske virksomheder, som til deres egne. Vi må kun stille krav om mindsteløn.

Der er en del fokus på dette problem i oplæggene til kongressen, og det er godt. Spørgsmålet er, om det er de rigtige løsninger der lægges vægt på. Her tænker jeg på forventningerne til, at en kontrolinstans under EU-kommissionen skulle kunne løse problemet.

Det er fint, hvis der kommer mere fokus på at reglerne skal overholdes, også på EU-plan. Det er også rigtigt, at mange virksomheder ikke engang overholder det minimum, som Domstolen tillader.

Men man skal ikke forvente at Kommissionen kommer med noget, der afviger fra domstolens afgørelser. Derfor er det heller ikke betryggende at overlade til Kommissionen at »tydeliggøre konfliktrettens status«.

Opfordring til statsministeren

Vi er nødt til at tage tyren ved hornene. Det er EU’s regler, der skal laves om!

Her har den europæiske fagbevægelse (EFS) for længst formuleret et konkret forslag, nemlig kravet om en social protokol i Traktaten, der kan sikre, at faglige og sociale rettigheder er overordnet de »økonomiske friheder«.  EFS har også krævet ændringer af udstationeringsdirektivet, så det bliver tilladt at stille samme krav til udenlandske, som til danske virksomheder.

Jeg håber virkelig, at kongressen vil bakke op om den opfordring, som det danske LO, sammen med de andre faglige hovedorganisationer fra Danmark, Polen og Cypern, har rettet til det nye formandskab. Opfordringen går netop ud på, at sætte forslaget om en social protokol på EU’s dagsorden.

I Folketingets åbningsdebat spurgte jeg statsministeren, om hun vil følge den opfordring. Jeg fik ikke noget klart svar. Det sidste ord er ikke sagt i den sag, men jeg tror, det er nødvendigt, at I som faglige organisationer langt stærkere markerer, at nu skal de EU-regler altså laves om, så fagbevægelsen kan få de redskaber, den skal bruge, hvis den skal løse sin del af opgaven med at bekæmpe social dumping.

Det presser mere og mere på. Kommissionen har for nylig anlagt en sag mod Belgien fordi de har et kontrolsystem over for udenlandske virksomheder, der meget ligner det danske. Kommissionen presser på for forringelser af arbejdstidsdirektivet. Der er flere direktiver på vej som vil øge den sociale dumping, blandt andet direktiver om sæsonarbejdere og internt virksomhedsudstationerede.

Held og lykke

Afslutningsvis vil jeg ønske jer alt mulig held og lykke med jeres arbejde. Det er der virkelig brug for. Selv de bedste love og regler er ikke nogen garanti for, at arbejderne får deres rettigheder. Der er kun en ting, der kan sikre det: En stærk, aktiv og demokratisk fagbevægelse. 

Det er jeres chance, at træffe beslutninger, der peger i den retning. Vi skal nok være der for jer, når det drejer sig om at sikre de nødvendige redskaber. Enhedslisten ved I, hvor I har, vi er dem, der holder regeringen i hånden - og i ørerne – også på dette område – men vi får nok brug for jeres hjælp!

God kongres og god arbejdslyst!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. okt. 2011 - 18:42   30. aug. 2012 - 13:12

Kronik