København skal ikke konkurrere på lavere selskabsskat og dårligere løn og arbejdsvilkår. Vi skal skabe vækst gennem uddannelse, livskvalitet og grønne investeringer
Af Mikkel Warming, Socialborgmester, Enhedslisten
Det er skræmmende perspektiver for den københavnske velfærd, som risikerer at blive til virkelighed, hvis den socialdemokratiske gruppeformand i København, Jesper Christensens indlæg i Arbejderen den 4. oktober 2011 står til troende.
Jesper Christensen skælder ud på Enhedslisten for ikke at være med til budgetforliget i København for 2012. Helt korrekt siger han, at Enhedslisten var imod en sænkelse af dækningsafgiften, som er en selskabsskat på private ejendomme. Skatten rammer primært de store firmaer – med store firmadomiciler i byen.
For socialdemokraterne i København er det åbenbart helt afgørende at sænke omkostningerne for virksomhederne. Derfor gjorde de det til et ultimativt krav for at deltage i budgetforhandlingerne, at vi skulle sige ja til at sænke dækningsafgiften. Det var ikke til debat.
Det ville Enhedslisten ikke, og vi blev derefter smidt ud af forhandlingerne.
Nej til et ræs mod bunden
Når vi siger nej til at sænke selskabsskatten skyldes det to ting. For det første kan pengene bruges bedre – eksempelvis til at undgå at der bliver nedlagt 75 lærerstillinger, hvilket er konsekvensen af nedskæringer i budgetforliget.
For det andet fordi sænkning af dækningsafgiften er udtryk for en grundlæggende forkert måde at tænke vækst og udvikling i København. Og det er her, at de skræmmende perspektiver for den københavnske velfærd viser sig.
Hvis det er så vigtigt for socialdemokraterne at sænke omkostningerne for de store virksomheder, at man gør det til det eneste ultimative krav i budgetforhandlingerne, hvorfor så stoppe med dækningsafgiften? Hvorfor ikke tage fat på løn og arbejdsforhold? Hvor ikke droppe miljøkrav og krav til udformning og æstetik ved nye byggerier?
Hvis det er de rene omkostninger, som socialdemokraterne vil sænke, så er der lang vej endnu, før København for alvor kan konkurrere. Men vejen dertil vil have voldsomme konsekvenser for københavnerne.
Jesper Christensens indlæg er et udtryk for en gammeldags og traditionel måde at tænke vækst på. I Enhedslisten vil vi gerne slå til lyd for, at der også er andre veje. For vækst og udvikling i en moderne verden forudsætter ikke lav løn og lav skat.
Investeringer i velfærd
En veluddannet befolkning er derimod nødvendig. Ikke blot til vidensarbejde og innovation, men også til konkret fremstilling af produkter og designs. Og det koster penge. Et godt og dækkende uddannelsessystem, der i langt højere grad end i dag samler alle københavnske unge op, er ikke gratis. Grundskyld, dækningsafgift og selskabsskat skal være med til at betale herfor.
Livskvalitet – at byen er god at bo og leve i – er i dag også et helt afgørende parameter for, om virksomheder – udenlandske og danske – ønsker at flytte til byen. Langt vigtigere end dækningsafgiftens størrelse.
Derfor er investeringer i velfærd, i ordentlige daginstitutioner, skoler, hjemmepleje og ældreboliger i sig selv centralt for udviklingen i Københavns Kommune. Det samme er hjælp til hjemløse og andre udsatte. Ligeså er anstændige forhold for mennesker med handicap og psykisk syge. Og det kræver blandt andet de midler som selskabsskat, dækningsafgift og grundskyld giver.
Helt konkret foreslår Enhedslisten for eksempel at afskaffe sommerferielukningen i byens daginstitutioner. Det vil hjælpe de københavnske familier, men det vil også give erhvervslivet den fleksibilitet de efterspørger.
Af mange grunde ser vi det som helt afgørende at investere i velfærden i Københavns Kommune. Det er naturligvis ikke gratis. Det skal selskabsskatten, dækningsafgiften og grundskylden være med til at betale.
Grøn vækst
I Enhedslisten er vejen til vækst og udvikling også grøn. Vi vil investere målrettet i grøn teknologi og grønne brancher. I stedet for blindt at hælde penge ud, som reelt kun kommer de største firmaer med store domiciler til gode, skal vi målrette støtte til de erhverv, der kan producere grønt og bæredygtigt.
Vores jord kan ikke tåle øget rovdrift på de fælles ressourcer. Slet ikke hvis verdens milliarder af fattige skal have en chance for at gå mætte i seng hver dag, få en uddannelse, og et liv der varer lige så længe som vores.
Derfor er vi i Enhedslisten enige i at det er vigtigt at udbygge den kollektive trafik, som eksempelvis metroen til Nordhavn. Det – og mange andre gode ting i budgetaftalen – støtter vi også, når der skal stemmes om budgettet i København den 6. oktober.
Vi vil grøn vækst og moderne udvikling. Ikke deltage i et kapløb mod bunden som socialdemokraterne på Københavns Rådhus åbenbart gerne vil. Det burde Socialdemokraterne på Københavns Rådhus være enige med os i.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278