»Bibi du er fyret! Tag hjem – vi betaler transporten«, lød opfordringen fra demonstranterne til regeringschefen Benjamin Netanyahu.
af autonom infoservice
Omkring 150.000 jødiske og arabiske israelere gik lørdag den 30. juli på gaden i over et dusin byer i Israel. Deres fælles krav var »social retfærdighed for alle«.
I flere israelske byer er der oprettet permanente protestcamps på centrale pladser, inspireret af protesterne i de arabiske lande og Sydeuropa. Dette er de største sociale masseprotester i Israel i fire årtier.
Hvad der for en måneds tid siden startede som protest mod ophævelse af huslejereguleringen og generelle prisforhøjelser på fødevarer, har nu udviklet sig til en omfattende protest mod landets nationalkonservative regering:
»Bibi du er fyret! Tag hjem – vi betaler transporten«, lød opfordringen fra demonstranterne til regeringschefen Benjamin Netanyahu. Ifølge de offentligt ansattes fagforeningsleder, Shlomo Buhbut, nedlagde 150.000 arbejdere i den offentlige sektor arbejdet i 24 timer den 1. august for at manifestere deres solidaritet med demonstranterne.
To dage før – den 30. juli – demonstrerede langt over hundredtusinde israelere mod de stigende leveomkostninger og den sociale uretfærdighed. Protesternes faste baser er teltbyerne på de centrale pladser i mange israelske byer.
Ifølge mediernes vurdering demonstrerede i weekenden op til 120.000 mennesker mod regeringen. Arrangørerne taler om mindst 150.000 demonstranter. Alene i Tel Aviv blokerede denne dag op til 80.000 mennesker under et hav af røde faner byens centrum.
I Jerusalem gik titusinder af demonstranter til den ultrakonservative ministerpræsident Benjamin Netanyahus (1) residens. Demonstranterne råbte slagord som »Social retfærdighed til alle!«, »Bibi, du er fyret …«, »Kom ned fra altanerne – hjælp med at vælte regeringen« og »Let bagdelen, tanker vil følge efter«. Sidstnævnte slagord var møntet på den politiske passivitet, som mange israelere i årevis har lagt for dagen.
Fagforbundet Histadrut” på demonstraternes side
Protesterne startede for en måned siden, da titusinde israelere gik på gaden for at demonstrere mod regeringens sociale forringelser. Med paroler som »Vi vil have retfærdighed, ikke medlidenhed« rettede protesterne sig først og fremmest mod stigende huslejepriser og de elendige forhold i sundheds- og uddannelsessektoren.
Især de sidste to års tårnhøje huslejestigninger udløste protesterne.
Det indflydelsesrige israelske fagforbund Histadrut (2) bakker demonstranterne op og opfordrede Netanyahu til at mødes med fagforeningslederne for at diskutere en løsning på den sociale krise.
Skulle regeringen ignorere denne opfordring, »vil fagforbundene sætte alt i gang for at realisere demonstranternes krav«. Mandagens generalstrejke var fagbevægelsens første skridt i den retning.
Fattigdommen er de sidste 10 år blevet meget synlig i storbyerne, og Israel har nu placeret sig i toppen af de lande i den vestlige verden, hvor kløften mellem fattige og rige er størst. Ifølge den nyeste statistik fra Israels Nationale Sygesikringsinstitut lever ikke mindre end 783.600 israelske børn i fattigdom.(3)
Teltlejrene – protesternes base
Jonathan Levi, en af initiativtagerne bag protestbevægelsen i Tel Aviv, udtalte til det israelske dagblad Haaretz: »Vi er overraskede over, at de temaer, der bliver taget op rundt omkring i landets teltbevægelse, overlapper og supplerer hinanden.« Protesterne er for størstedelen organiseret nede fra og refererer ikke til noget parti. Det er grunden til, at blandt andet den notoriske afgrænsning mod og mistro overfor det arabiske mindretal i selve Israel stort set er fraværende.
Aviv Geffen, en af de mange musikere, der optræder ved protestdemonstrationerne, opfordrer i sin kendte popsang sine mange tilhørere til at tilslutte sig en grænseoverskridende politikforståelse: »Lad os erobre freden, ikke områder … lad os forsøge det igen og igen indtil det lykkes …«.
For at få de forskellige holdninger indenfor protestbevægelsen repræsenteret, afholdes der jævnligt valg i de enkelte teltlejre. Enhver kandidat får den samme taletid, før der bliver valgt repræsentanter (råd), som for en periode har til opgave at koordinere protesternes krav og aktioner.
Største sociale masseprotester i Israel i årtier
I weekenden fik protesterne massiv tilslutning fra det arabiske mindretal i Israel, der er udsat for særlig diskriminering fra de statslige institutioner. (4) Ifølge en meningsmåling fra dagbladet Haaretz støtter 87 procent af den israelske befolkning protesterne, og 54 procent ytrer decideret utilfredshed med Netanyahus politik. Dette er ifølge de israelske medier de største sociale masseprotester i Israel i fire årtier.
Som reaktion på de massive og vedvarende protester har ministerpræsident Netanyahu lovet hurtige ændringer i regeringens hidtidige krisepolitik:
»Vi er alle sammen bevidst om de reelle problemer med de høje leveomkostninger i Israel … Vi må uden tvivl ændre vores politiske prioriteter og fremlægge en realistisk plan for en lettelse af de økonomiske byrder for Israels borgere«, lyder det fra regeringslederen.
Imens fortsætter mobiliseringen mod regeringen for fuld udblæsning – uagtet disse løfter fra ministerpræsidentens side.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278