20 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mørkets fyrster

Mørkets fyrster

Fredag, 09. december, 2011, 19:06:48

At der ikke er ledige job og at historien byggede på åbenlys manipulation, spiller ingen rolle. Dansk Arbejdsgiverforening kom igennem med en pointe. Spillet om OK2012 er i fuld gang.

Grænserne mellem medier og spindoktorer bliver stadigt mere flydende. Her flokkes journalister om Marienborg da Lars Løkke Rasmussen udskriver folketingsvalg tidligere i år.
Mette Kramer Kristensen

Den røde tråd

Af Jørgen Petersen, Kommunistisk Parti

Spindoktorerne spiller en stadig vigtigere rolle i det danske samfund. De hyres af toppolitikere og erhvervslivet til at varetage nøglefunktioner i den ideologiske kamp. De bedriver lobbyvirksomhed og serverer brikker af en ofte manipuleret virkelighed, som nøgne kendsgerninger.

Disse såkaldte særlige rådgivere, er med rette blevet kaldt mørkets fyrster, fordi det langt fra er alt, hvad de foretager sig, der tåler dagens lys.

Det må ikke glemmes, at disse spindoktorer og ideologiske lobbyister er ansat, til at gøre lige præcist det de gør. De skal fremme forskellige holdninger og stille deres chef i det bedst mulige lys. Det er en afspejling af, hvordan demokratiet er under et voksende pres.

Spindoktorerne har særlige forudsætninger for at arbejde tæt sammen med medierne. De er ofte journalister og ved, hvordan man sælger historier til journalister. De kender det politiske og ideologiske afsæt i de blå medier. De ved hvordan deres spin nemmest finder vejen til avisernes forsider.

Karaktermord

I øjeblikket er mediernes fokus rettet mod Venstres tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen og hans daværende spindoktor Peter Arnfeldt. Udsigten til at den borgerlige regering ville blive væltet ved folketingsvalget, fik tilsyneladende desperationen til at stige og moralen til at falde yderligere.

At dømme efter de oplysninger der hidtil har været offentliggjort i sagen, blev Peter Arnfeldt sendt i byen med en bunden opgave – at begå et karaktermord på Helle Thorning. Ekstra Bladet valgte at hemmeligholde sagen til efter valgkampen. Det lugter af spin, for at undgå at skade den borgerlige regering i valgkampen.

Peter Arnfeldt er ikke en hvem som helst. Han har erfaring som spindoktor for konservative, radikale og senest Venstres skatteminister. Hans kone Ulla Østergaard har været turen rundt fra JyllandsPosten, spindoktor for Lars Løkke, Ny Alliance. Hun er i dag politisk redaktør på TV2 News. Grænsen mellem spindoktorer, journalister og magtens centrum er udflydende, som grænsen mellem sandhed og manipulation er det.

Myten om de arbejdssky

I denne uge flød de blå medier over med forargelse over skattesagen. Troels Lund Poulsens tidligere venner, kampfæller og mulige medskyldige stod i kø ved håndvasken.

Alt imens var der en ukendt spindoktor i Dansk Arbejdsgiverforening, som leverede en historie til JyllandsPosten. Den røg direkte på forsiden i tirsdags. I følge avisen viste en opgørelse fra Danmarks Statistik, at ud af 15.000 adspurgte kvinder på kontanthjælp ønskede hver tredje ikke at få et job.

I følge JyllandsPosten var det kun kontanthjælpsmodtagere, fra den såkaldte matchgruppe 1, som deltog i undersøgelsen. Det er en betegnelse for personer, der ikke er forhindret i at arbejde på grund af sygdom eller misbrug. Ifølge artiklen stod hver anden af kvinderne reelt ikke til rådighed for arbejdsmarkedet.

Historien løb højprofileret i de blå medier hele dagen. Politikerne stod i kø for at fordømme de tusindvis af arbejdssky kvinder, der angiveligt nassede på samfundet og modtog hjælp uden at yde noget til samfundet.

Helle Thorning undersøgte ikke JyllandsPostens oplysninger. På sit ugentlige pressemøde sagde hun, at man ikke skal kunne vælge mellem kontanthjælp og at påtage sig et arbejde. Hun benyttede lejligheden til at erklære, at Danmark har brug for en kontanthjælpsreform.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen røg også i fælden fra DA. Hun erklærede kort og godt, at hun vil tage kontanthjælpen fra de arbejdssky.

Socialminister Karen Hækkerup opfattede historien som vand på sin mølle. Næppe havde regeringen aftalt at afskaffe fattigdomsydelser i finansloven, før Karen Hækkerup startede et korstog mod danskernes angivelige krævementalitet. Og det var hverken bankdirektørerne eller spekulanterne, som socialministeren havde i tankerne.

Tyndt grundlag

I virkeligheden var der ikke 15.000 kvinder med i undersøgelsen. Der var kun 240. Antallet af kvinder, der havde udtalt, at de ikke havde søgt arbejde, var reelt 40. Det blev klart, da en talsmand for Danmarks Statistik lagde afstand til misbruget af deres talmateriale og kaldte det en "meget kraftig historie på et meget tyndt grundlag".

Dansk Arbejdsgiverforening fik sat en dagsorden. Deres pointe var, at det ikke kan betale sig at arbejde, og at det er blevet endnu værre efter at fattigdomsydelserne er fjernet.

At der ikke er ledige job og historien byggede på åbenlys manipulation, spiller ingen rolle. DA kom igennem med en pointe. Spillet om OK2012 er i fuld gang.

Statsministeren, socialministeren og beskæftigelsesministeren har ikke fundet det relevant at beklage deres udtalelser, heller ikke via deres spindoktor. Kan det skyldes, at de overvejer at indføre en generel arbejdspligt for kontanthjælpsmodtagere?

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. dec. 2011 - 19:06   30. aug. 2012 - 19:15

Kommentar