Venstre var engang landets parti. I dag er det et parti, der ikke forstår det, der foregår derude. Det viser det nye program: Danmark i Bedre Balance.
Se til Sydeuropa, se til Nordjylland. Krisen er dyb, og mere brutal end de ansvarlige politikere vil indrømme.
Der lanceres redningspakker til syden og til udkants i »Danmark i bedre balance«. Der er dog mere bund i problemet, end det der kan løses med pakker og postulerede balancer.
Profitratens fald
Kriser udspringer af flere forhold, som er inden i den kapitalistiske økonomi. Kriserne opstår af profitratens faldende tendens. Her taler vi om det store billede.
Profitraten faldt og faldt op til 70’erne. Den neoliberale strategi, blev simpelt hen sat i værk for at få hævet profitraten. Der blev skabt flere penge i samfundet, blandt andet via borgernes gældsætning, ejendomsbobler, globalisering, luftige finanssystemer og så videre.
Nu er den så rigtig gal. Den neoliberale strategi har nået et punkt, hvor de midler der var til rådighed, for en tid, er brugt op.
Tesen om profitratens fald er en af Marx’ nøgleteser. Den går kort fortalt ud på, at forholdet mellem investeringer i maskiner og produktionslinjer forskydes i forhold det der investeres i arbejdskraft. Arbejdskraften bliver en mindre del i forhold til det, der investeres i materielle anlæg. Og eftersom merværdien udspringer af arbejdet, bliver profitraten mindre. For at modvirke dette kan kapitalen øge udbytningen af arbejdskraften, nedsætte lønnen og dermed arbejdskraftens værdi, billiggøre produktionsmidlerne med videre.
Krisen har en både klassemæssig og en geografisk karakter.
Kernen i globaliseringen er den ulige udvikling i økonomien. Hvor kan der købes billigst? Hvor er den billigste arbejdskraft? Hvor kan der, på trods af laveste produktionsomkostning sælges billigere end konkurrenten? Kloden vil altid have uligheder, der kan udnyttes med fordel. Og er de der ikke, kan de skabes.
Udkanten går ned
Dele af Danmark er på nedtur. Der er særlige områder, hvor der nedlægges mange job, som aldrig kommer igen. Ikke før for eksempel lønniveauet er sænket så det kan mærkes. Kapital og folk flytter.
Danish Crown lufter jævnligt mulighederne for at flytte al slagtning til udlandet. Udkantskommunerne bliver derfor hårdt ramt på indtægterne, serviceniveauet sænkes, og investeringer i udvikling skæres væk.
Venstre var engang landets parti. I dag er Venstre et parti, der intet forstår af, hvad der foregår derude. Det viser det nye program: Danmark i Bedre Balance.
Venstre har flere forslag, som angiveligt skal løse problemet. Et forslag er at flytte statslige arbejdspladser til udkanten. Et andet forslag er at lempe reglerne for byggeri langs kysterne.
Man ser dem for sig turistvillaer, der skyder op. Et forslag er at udsætte store dyr som vilde heste og bisonokser i naturen for at tiltrække turister. Der er selvfølgelig også elementer om uddannelse, lempelse af vilkår for virksomheder og så videre.
Udkantsområderne bliver underlagt en dagsorden, hvor økonomien i disse områder mere bliver et spørgsmål om at være servicezoner og investeringszoner for turisme og globale virksomheder, hvis nogen skulle komme forbi.
Danmark i Bedre Balance vil som konsekvens få, at det er turismen og de oplevelses-økonomiske projekter, der mere og mere kommer til at dominere Danmark. Det vil ikke blot føre til en fortsat ulige udvikling og polarisering, men også til en monokultur, hvor mangfoldighedens dynamik går tabt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278