11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

CO2LLEKTIVET

CO2LLEKTIVET

Tirsdag, 04. maj, 2010, 06:00:00

Det er ikke teknologier vi mangler, men politisk vilje til at bruge dem.

CO2LLEKTIVET
Tegning Grete Folman

Af Hans Henrik Samuelsen 

Der findes mange forskellige måder at bo på. Nogle bor alene, andre med familien, sammen med venner eller med helt andre. Nogle bor ved siden af hinanden, oven på hinanden, langt fra hinanden.

I forhold til klimaets fremtid er det egentlig fuldstændigt ligegyldigt, hvordan man vælger at bo, for vi skal jo bo. Det der ikke er ligegyldigt er, hvor meget energi man tillader sit hus eller lejlighed at bruge.

Selvfølgelig ville det være ideelt, hvis vi alle sammen boede i det samme hus, delte samme værelse og kun havde én radiator. Men sådan er virkeligheden heldigvis ikke, og det er da heller ikke nødvendigt.

I dag bygger og ombygger man boliger til det, man kalder passivhuse. Det er huse med et meget lavt energiforbrug. Faktisk er man blevet så god til at bygge sådanne huse, at man er gået et skridt videre til energi+ huse – altså boliger der producerer mere energi end de forbruger.

Vi har alle brug for et varmt bad, en tilpas temperatur i vintermånederne og en given mængde strøm til lys og elektriske apparater. Det kommer vi ikke uden om. Lerhytter fra en svunden tid skal der ikke bygges.

I et moderne samfund gælder det netop om at lægge fortiden bag sig og bruge nutidige teknologier. Listen er faktisk ganske lang, når det handler om forbedringer i huset. En fjerdedel af vores personlige energiforbrug består af rumopvarmning, og en sjettedel går til elektricitet, så der er nok at tage fat på.

Hvad ville der ske, hvis man lavede lidt om på bygningsreglementet og indskrev en regel om husenes passivitet? Lad os lige se på, hvad der allerede står skrevet i dag:

»Enfamiliehuse skal opføres, så unødvendigt energiforbrug til opvarmning, varmt vand, køling og ventilation undgås samtidig med, at der opnås tilfredsstillende sundhedsmæssige forhold. Tilsvarende gælder ved ombygning og andre væsentlige forandringer af bygninger......«.

Det lyder jo fantastisk – som om man allerede tilskynder passivhuse. Men nej. I stedet er det ganske besynderligt, at vi har sådan en flot sætning indskrevet i bygningsreglementet, når stort set alle nyopførte huse har et energiforbrug, der peger den forkerte vej i forhold til de teknologier, vi har kendt i mange år.

Bygninger står for 40-50 procent af energiforbruget i Danmark. Analyser fra Danmarks Tekniske Universitet viser at det er muligt at sænke energiforbruget med op mod 80 procent.

Tag for eksempel noget så enkelt som cirkulationspumper. Grundfos laver en model der ikke bruger mere end fem watt. Hvis hele Europa skiftede sine gamle energitunge cirkulationspumper ud, vil det betyde at syv store kraftværker kunne lukkes.

 Tænk hvis håndværkere, rådgivere og materialeproducenter satte sig ned sammen og udviklede fælles koncepter? Det er ikke teknologier vi mangler, men politisk vilje til at bruge dem.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. maj. 2010 - 06:00   30. aug. 2012 - 19:18

Idekamp