13 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vejle-konflikten skåret ind til benet

Vejle-konflikten skåret ind til benet

Fredag, 03. august, 2012, 19:07:55

Hvis nogle sælger sig selv billigere end den gældende overenskomst, risikerer vi alle dårligere vilkår og forringelser af overenskomstens mange bestemmelser.

I dag har vi en enhedsfagbevægelse, der indgår overenskomster, som gælder for alle på et bestemt område. Derfor er vi i princippet fri for konkurrence imellem forskellige fagforeninger og sikrer samtidig, at konkurrencen indbyrdes mellem de enkelte lønmodtagere sker inden for overenskomstens rammer.
Klaus Jørgensen 3F Vejle

af Viggo Thinggård, ‑fællesformand HK Østjylland, og Frederik Vester, formand HK Privat Østjylland

Der er sagt og skrevet meget om 3F og restaurant Vejlegården. Men skærer vi ind til benet, handler konflikten om løn og arbejdsforhold og kan få betydning for os alle.

Enhver kan sammenligne Kristelig Fagforenings og 3F’s overenskomster og ved selvsyn konstatere forskellen. Nogle eksempler:

Ifølge 3F’s overenskomst er normalarbejdstiden 37 timer om ugen; i følge Kristelig Fagforenings kan man arbejde op mod 45 timer, før der bliver tale om overarbejde.

For en faglært tjener er mindstelønnen 139,66 kroner på 3F’s overenskomst, mens den er 110,50 kroner på Kristelig Fagforenings.

Kort sagt er 3F’s overenskomst den bedste for lønmodtageren.

I dag har vi en enhedsfagbevægelse, der indgår overenskomster, som gælder for alle på et bestemt område. Derfor er vi i princippet fri for konkurrence imellem forskellige fagforeninger og sikrer samtidig, at konkurrencen indbyrdes mellem de enkelte lønmodtagere sker inden for overenskomstens rammer.

Der er ergo grænser for, hvad der kan forlanges af os.

Risikoen

Men forestil dig så, at en kollega tilbyder sig til arbejdsgiveren for for eksempel 80-85 procent af, hvad du koster. Hvem vil arbejdsgiveren vælge?

Hvis to overenskomster konkurrerer om det samme område, vil arbejdsgiveren selvfølgelig foretrække den billigste. Hvis Kristelig Fagforening indgår overenskomst med Vejlegården, er risikoen derfor, at flere restauranter vil forsøge at gøre det samme.

Det vil sætte gang i en nedadgående spiral og inspirere arbejdsgivere i andre brancher til at forsøge noget lignende.

De negative virkninger for lønmodtagerne vil blive store. Ikke kun de direkte løn- og arbejdsforhold vil blive berørt. Det vil også få konsekvenser for blandt andet pensionsopsparinger og dagpenge.

Sælg jer så dyrt som muligt

Populært sagt er fagforeningen en 'salgsforening' – en forening for sælgere af arbejdskraft. For medlemmerne gælder det om at sælge deres arbejdskraft så dyrt som muligt og bevare deres job og arbejdsevne så længe som muligt – helst frem til pensionsalderen.

Derfor arbejder fagforeningen for bedre løn, uddannelse og arbejdsvilkår.

Det sker ved at indgå aftaler og overenskomster med arbejdsgiverne, hvilket er lykkedes i en sådan grad, at 80 procent af det danske arbejdsmarked er dækket af kollektive overenskomster (2008).

Et aftalesystem som arbejdsgivernes organisationer i øvrigt har udtrykt vilje til at fortsætte.

Hvis nogle sælger sig selv billigere end den gældende overenskomst, risikerer vi alle dårligere vilkår og forringelser af overenskomstens mange bestemmelser om blandt andet løn, tillæg, arbejdstidsregler med mere.

De er ikke gaver fra arbejdsgiverne, men derimod resultater af lønmodtager-nes og deres fagforeningers overenskomstforhandlinger (og -konflikter) med arbejdsgiverne igennem mange år.

Det er det, konflikten i Vejle handler om. Skåret ind til benet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. aug. 2012 - 19:07   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev