Hvorfor stiller I ikke bare det samme forslag, nu hvor I er i regering, som I stillede, da I var i opposition? For I mener vel stadig det samme nu som før, regeringsmagt eller ej?
af Bjarne Henrik Lundis, Købnhavn
Den nye regering har annonceret, at det nu bliver tilladt for homoseksuelle at blive viet i kirken. Så langt så godt.
De tre regeringspartier lover også, at de vil undersøge muligheden for at indføre et kønsneutralt ægteskab nærmere. Hvad vil det konkret vil sige, er det imidlertid svært at finde ud af.
Når ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen hidtil er blevet spurgt om det, så har han veget udenom og ikke svaret på spørgsmålet.
Da Socialdemokratiet, SF og Det Radikale Venstre var i opposition, sloges man bravt for at indføre et kønsneutralt ægteskab herhjemme – på lige fod med, hvad man har i en række andre lande.
Så det naturlige spørgsmål er selvfølgelig: Hvorfor stiller I ikke bare det samme forslag, nu hvor I er i regering, som I stillede, da I var i opposition? For I mener vel stadig det samme nu som før, regeringsmagt eller ej?
I det nyeste nummer af det homoseksuelle magasin »Out & About« får Manu Sareen stillet præcis det samme spørgsmål, og man kunne tro, at vi så kom svaret nærmere.
Men forvirringen om, hvad han – ligestillings- og kirkeministeren – og dermed regeringen mener, hersker der fortsat stor usikkerhed om.
Tre muligheder
Ifølge Manu Sareen er der tre muligheder: Homoseksuelle har deres registrerede partnerskab og heteroseksuelle deres ægteskab. Den model er han ikke så meget for.
Han hælder mere til, at det skal være et slags kønsneutralt ægteskab. En mulighed er her, at der bliver et ritual for heteroseksuelle og et andet for homoseksuelle.
En tredje mulighed er, at der ligesom i Sverige kommer til at gælde det samme ritual. Manu Sareen lægger vægt på den model, han kan samle et flertal for, hvad der selvfølgelig er meget naturligt, når man er politiker og vil have gennemført sin politik.
Enhedslisten og Liberal Alliance har for længst tilkendegivet, at de går ind for et kønsneutralt ægteskab. Så sagen er ganske enkel. Der vil kunne være et stort flertal for indførelsen af et kønsneutralt ægteskab, hvor ritualet er det samme.
For som Manu Sareen og de tre regeringspartier så ofte har sagt, så er der ikke forskel på homoseksuelles og heteroseksuelles kærlighed.
Flertallet er der
»Vi går ind for fuld ligestilling, og at der skal gælde de samme vilkår,« har Helle Thorning Schmidt, Villy Søvndal og Margrethe Vestager sagt gang på gang, mens de var i opposition. Og ligeså har Manu Sareen, senest ved homorpriden i august.
I magasinet »Out & About« slår Manu Sareen fast, at man bare skal undersøge sagen, før man stiller forslaget. Hvad er der mere tilbage at undersøge og vente på?
Hvis ministeren og regeringen mener noget med fuld ligestilling og dermed fuldt ligeværd, skal der selvfølgelig gælde de samme regler og vilkår for alle, homoseksuelle som heteroseksuelle.
Så spørgsmålet er meget enkelt: Går du stadig ind for fuld ligestilling, Manu? Eller løber du og resten af regeringen fra jeres valgløfte?
Og jeg mener valgløfte. Her er nemlig noget, som I har sagt, at I vil indføre, og som I nu som regering har mulighed for at føre ud i livet. Endda med et meget bredt flertal i Folketinget. Så hvad venter du på, Manu?
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278