Alt taler for, at alle tænkelige midler tages i anvendelse for at sætte turbo på økologien. Lavere moms på økologiske produkter vil være et oplagt værktøj.
af Jette Rosenkvist, Haderslev
Fødevareminister Mette Gjerskov barsler med en plan for, hvorledes der kan sættes gang i den økologiske udvikling.
I den sammenhæng vil jeg gerne minde om, at prominente venstrefløjspolitikere allerede i 2007 udtrykte ønske om differentieret moms på fødevarer. Med regeringsmagt eksisterer nu muligheden for at gennemføre dette ønske.
Argumenterne for mere økologisk produktion og forbrug har aldrig stået stærkere, idet de stedse underbygges af nye, videnskabelige forskningsresultater. Senest er det anerkendte, amerikanske Rodale Institute efter 30 års sammenlignende studier mellem økologiske og konventionelle landbrugssystemer fremkommet med følgende overbevisende resultater:
• Økologiske høstudbytter er på niveau med eller overgår de konventionelle.
• Økologiske afgrøder klarer sig bedre end konventionelle i år med tørke.
• Økologiske landbrugsmetoder opbygger organisk materiale frem for at nedbryde det, hvilket betyder større bæredygtighed.
• Økologisk landbrug bruger 45 procent mindre energi og er mere effektivt.
• Konventionelt landbrug producerer 40 procent flere drivhusgasser.
• Økologiske landbrugssystemer er mere rentable end konventionelle.
Konventionelt landbrugs intensive animalske produktion samt brug af pesticider, gødning, antibiotika og monokulturer koster samfundet enorme summer på miljø- og sundhedsbudgettet.
Der er tale om milliardomkostninger, som køberen af konventionelt fremstillede fødevarer ikke umiddelbart betaler for. Til gengæld betaler vi alle en tårnhøj pris siden hen over skattebilletten.
Alt taler for, at alle tænkelige midler tages i anvendelse for at sætte turbo på økologien. Lavere moms på økologiske produkter vil være et oplagt værktøj, som eksempelvis den norske fødevarekæde Kiwi med succes har gjort brug af i flere år. Højere moms kunne til gengæld lægges på konventionelt producerede varer.
Ansvarsbevidste forbrugere, der handler med omtanke og omsorg for dyr, natur, miljø, og såvel nuværende som kommende generationer har længe nok betalt ekstraregningen på alles vegne. Nu må det være tid, at bøtten vendes: At det belønnes at tage medansvar, at anlægge et langsigtet helhedsperspektiv, at prioritere bæredygtighed.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278