Politikere og medier forsøger at fremstille terroranslaget mod den norske arbejderbevægelse som en enkelt, sindssyg persons handlinger
af Lars Ulrik Thomsen, Esbjerg
I 2003 holdt DKP (Det tyske kommunistiske parti) en konference om den antifascistiske kamp.
Professor Wolfgang Richter holdt et oplæg, hvor han kom ind på forholdet mellem højredrejningen og nyfascismen. Han beskrev de to som dialektisk forbundne, idet det ene ikke kan adskilles fra det andet. 1)
Senere i sit indlæg beskrev han det samfundsmæssige indhold i højredrejningen: »Den må ses som et økonomisk og politisk koncept og som et samfundsmæssigt forbillede for den politiske klasse. Det er ikke en snusket staffage eller et uønsket affaldsprodukt, som det altid fremstilles som … forvirring hos enkelte eller ganske, ganske små grupper.
Det drejer sig om hegemonialt indsatsklare og hæmningsløst indsatte værdi-, eller bedre, manglende værdisystemer. Det skal hjælpe med til at beherske produktion og marked, og opretholde reproduktion og kultur.«
Kringsatt av fiender
Denne skildring af udviklingen i kapitalismen kommer ikke frem i debatten om terroranslaget mod den norske arbejderbevægelse. Politikere og medier forsøger at fremstille det som en enkelt, sindssyg persons handlinger.
Dermed bidrager de ikke til en afklaring af, hvad der førte til det fascistiske anslag. Vi kan kun forstå denne udvikling ved at drage en parallel til 1930’ernes krisesyge kapitalisme, der som bekendt blev optakten til Anden Verdenskrig.
Nordahl Grieg udrettede en blivende indsats i kampen mod fascismen, ja han gav sit liv i denne kamp. I hele hans forfatterskab og poetiske virke er det kampen for freden som er det centrale.
Derfor er det også naturligt at »Kringsatt af fiender« synges ved de mange mindehøjtideligheder.
fredskampen
Netop fredskampen vinder i vores tid mere og mere i aktualitet og betydning. Vi kan nu se, at »krigen mod terror« er et påskud til at genindføre kolonialismen, det vil sige sådan som verden så ud i imperialismens barndom.
Derfor er det en nødvendighed, at vi med udgangspunkt og inspiration i Nordahl Griegs forfatterskab og politiske virke, løfter kampen mod højredrejning og fascisme op på et højere niveau. I digtet Den menneskelige natur skriver Grieg: 2)
»Men dere som lever,
må våke
Over den fred vi skimtet
I naboskapet af døden
Bli frem for alt ikke trette –
Som mennesker bliver
efter kriger –
Når grumset og grisk-
heden kommer
Ifølge med motløsheden
Det varme rådne dyndet
Lagret af hundrede
slektled
Hvor sinnet kan krype
til hvile
Og han som vi drepte
kan oppstå.«
Vi må frem for alt ikke blive trætte, men vedblivende sætte fænomener og begivenheder ind i en samfundsmæssig ramme.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278