24 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Swazilands regering sinker bevidst studenterleders retssag

Swazilands regering sinker bevidst studenterleders retssag

Fredag, 05. august, 2011, 10:44:42

Tæv og tortur er mere eller mindre almindeligt forekommende i Swazilands fængsler og politistationer, ikke mindst imod politiske fanger.

Maxwell Dlamini risikerer tæv og tortur under det lange ophold i fængsel. Det enevældige kongedømme i det sydlige Afrika forsøger at undertrykke demokratibevægelsen. Dlamini er her fotograferet under et besøg i Danmark.
Aage Christensen

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt, kampagnekoordinator på Free Maxwell Dlamini-kampagnen

Forsøger Swazilands regering, som styres af den enevældige kong Mswati III, bevidst at finansielt udpine studenterleder Maxwell Dlamini og hans advokater i retssagen imod ham? Eftersom retssagen, hvor Maxwell og den medtiltalte Musa Ngubeni er anklaget for at være i besiddelse af sprængstof under Swazilands nordafrikansk-inspirerede opstand i april, har været udsat længe, virker dette sandsynligt.

Men ligegyldigt hvad grunden til forsinkelsen er, er den et finansielt problem for de to anklagede og deres advokater, som arbejder ulønnet, ligesom selve fængslingen er problematisk. Tæv og tortur er nemlig mere eller mindre almindeligt forekommende i Swazilands fængsler og politistationer, ikke mindst imod politiske fanger som Maxwell Dlamini, som blev udsat for tortur og tvunget til at skrive en tilståelse før han blev anklaget.

»Sagen står stille mens advokaterne forsøger at få den startet«, siger Dumezweni Dlamini fra Foundation for Socio-Economic Justice, som Maxwells organisation SNUS er medlem af. »Sagen er trukket i langdrag for advokaterne, således at den også er blevet et ressourcemæssigt problem for deres advokatfirmaer. Vi er nemlig afhængige af, at advokaterne arbejder ulønnet«.

Andre retssager imod medlemmer af Swazilands demokratibevægelse har tydeligt vist, at landets regering bevidst trækker retssager imod dem i langdrag.

Retssagen imod præsidenten for landets største (og forbudte) oppositionsparti PUDEMO, Mario Masuku, er et tydeligt eksempel. Masuku var fængslet i næsten et år før han kom for retten i 2009. Der var dog ingen beviser for anklagerne, der lød på terrorisme, som ellers defineres meget løst i Swaziland, og dommeren løslod ham samme dag.

Læs mere og skriv under for Maxwell Dlamini på: http://freemaxwelldlamini.wordpress.com/

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. aug. 2011 - 10:44   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev