08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Råddenskaben breder sig i Danmark

Råddenskaben breder sig i Danmark

Fredag, 01. april, 2011, 10:50:54

Tidsskriftet AllMediaNY i USA skriver, at ægtefællereglerne bryder med FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder. Stramningerne betegnes som udtryk for xenofobiske holdninger og racistisk lovgivning.

Regeringen og Dansk Folkepartis nye aftale på udlændingeområdet »Nye tider – nye krav«, der indebærer yderligere stramninger på reglerne for ægtefælle-sammenføring, vækker harme. Ikke kun inden for vort fædrelands mure, men også i udlandet, skriver Leif Randeris. Her fra demonstration mod udvisning af flygtninge i maj 2010
Bille

af Leif Randeris, ‑formand/talsmand for Nordic Network Against Racism (NONAR), Indvandrerrådgivningen, Århus

Shakespeare havde ret: Der er noget råddent i staten Danmark. Vi ved det er sandt, selvom nogen sikkert siger, at vi er et yndigt land.

Regeringen og Dansk Folkepartis nye aftale på udlændingeområdet »Nye tider – nye krav«, der indebærer yderligere stramninger på reglerne for ægtefælle-sammenføring, vækker harme. Ikke kun inden for vort fædrelands mure, men også i udlandet.

Professor Margot Horspool, der er specialist i europæisk ret ved British Institute of International and Comparative Law, er temmelig sikker på, at stramningerne på ægtefællesammenføring bryder med EU-lovgivning i forhold til diskrimination, etnisk oprindelse og muligvis også alder. Det skriver BBC News Europe.

De nye kommende stramninger på udlændingeområdet har også amerikansk bevågenhed.

Online nyhedsbureauet, AllMediaNY i USA lægger for eksempel ikke fingrene imellem, når de skriver, at ægtefællesammenføringsreglerne bryder med FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder og betegner stramningerne på området som udtryk for xenofobiske holdninger og racistisk lovgivning.

kravene

Det er også NONAR’s og Indvandrerrådgivningens opfattelse. For at opnå ægtefællesammenføring skal følgende krav blandt andet være opfyldt:

* Den udenlandske ægtefælle skal have bestået en indvandringsprøve, det vil sige en todelt mundtlig prøve i dansk sprog og en prøve i viden om Danmark og det danske samfund. (Deltagelse i en indvandringsprøve koster 3000 kroner.)

* Den udenlandske ægtefælle skal gennemføre et danskkursus, som personen selv skal betale under et visumophold.

* Ansøger vurderes ud fra et pointsystem, hvor højere uddannelse, længere tids erhvervserfaring og sproglige kvalifikationer tæller mest. Ansøger kan herudover tildeles point, hvis vedkommende ikke bosætter sig i et »ghettoområde«.

* Den herboende person kan forsørge sig selv og den udenlandske ægtefælle med en sikkerhedsstillelse på 100.000 kroner.

Vender vi blikket ind over Danmarks tårnhøje mure, vurderer Institut for Menneskerettigheder, samt Indvandrerrådgivningen, NONAR med flere, at de skærpede sprogkrav særligt rammer indvandringen fra ikke-vestlige lande: Mellemøsten, Tyrkiet, Thailand, Kina og det øvrige Asien.

Dette er begrundet i, at ansøger kan supplere sine kvalifikationer med point, hvis personen har bestået prøve i engelsk, tysk, fransk eller spansk svarende til Dansk 2.

på kant med forbud

Menneskerettighedsinstituttet hævder endvidere, at de skærpede krav til ægtefællesammenføring kan rejse spørgsmål i forhold til retten til familieliv og i forhold til diskriminationsforbuddet, jævnfør Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Den verserende sag om Integrationsministeriets mangeårige praksis med afslag på statsborgerskab for statsløse unge i strid med FN-konventionen om statsløshed, som Danmark tiltrådte i 1977, er desværre endnu et eksempel på, hvor langt regeringen er villig til at gå for at bevare magten.

Det er nødvendigt, at vi bryder fordommene ned, så Danmark ikke længere står i skyggen af angst for »det fremmede«.

Hvis vi atter skal være stolte af det samfund, vi lever i, må vi hindre, at retssikkerheden forsvinder under os, og derved komme råddenskaben til livs, så de brede bøge atter kan knejse over det danske land.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. apr. 2011 - 10:50   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev