03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Formålet er ikke at spare penge

Formålet er ikke at spare penge

Onsdag, 26. januar, 2011, 10:41:14

Afskaffelsen af efterlønnen handler altså overhovedet ikke om at spare penge. Den handler om at forringe vilkårene for folk, der arbejder.

af Carsten Agger, Solbjerg

Der tales meget, især fra borgerligt hold, om nødvendigheden af at afskaffe efterlønnen.

Det er klart, at der ikke er nogen naturlov, der siger, at der skal være en underligt kompliceret ordning ved navn »efterløn«, som tillader folk at trække sig tilbage, når de bliver 60.

Det ville være meget nemmere at have en universel ydelse, der hed borgerløn, der tillod alle at trække sig tilbage præcis, når de havde lyst.

Omvendt siger det sig selv, at man ikke sparer penge på at afskaffe efterlønnen i en tid med udsigt til kronisk arbejdsløshed. Folk forsvinder ikke, fordi de ikke får efterløn, og der opstår ikke på magisk vis nye job, fordi vi afskaffer den. Med mindre man vil sætte arbejdsløse seniorer på starthjælp eller helt fratage dem enhver støtte, er der altså ikke en eneste krone at spare på en afskaffelse.

Afskaffelsen af efterlønnen handler altså overhovedet ikke om at spare penge. Den handler om at forringe vilkårene for folk, der arbejder, ved at  øge udbuddet af arbejdskraft og samtidig skære ned på det sociale sikkerhedsnet.

Er dit arbejde surt? Lavtlønnet? Råber chefen ad dig, og er du tvunget eller presset til ulønnet overarbejde?

Surt show – find dig i det eller stil op i køen til suppekøkkenet. Nedskæringerne i det sociale sikkerhedsnet handler ikke om at spare, de handler om at gøre forholdene for den arbejdende befolkning mere slavelignende.

Ret beset handler det om en gradvise genindførelse af slaveriet og stavnsbåndet for hele den arbejdende befolkning, i den forstand, at folk vil være nødt til at finde sig i hvad som helst, det være sig ydmygelser eller seksuel chikane, for ikke at miste deres job.

Den bedste modvægt også mod et sådant slaveri er en borgerløn, der sikrer alle et værdigt, om end enkelt liv. Indtil da er den næstbedste modvægt, at vi holder godt fast i de solidariske ydelser og det sociale sikkerhedsnet, vi har.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jan. 2011 - 10:41   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev