Indtil 2008 sparede vi op til efterlønsordningen via indbetalinger til Arbejdsmarkedsfonden. Den blev nedlagt, og pengene var ikke længere øremærket. Vi betaler stadig, men til hvad?
af Lene Junker, ‑folketingskandidat for Enhedslisten, Odense
Efterlønnen har aldrig muliggjort en luksustilværelse for dem, der benytter sig af den. Gentagne gange er den blevet forringet. Alligevel er den i dag den mindst ringe mulighed for mange.
For mange 60-65-årige er efterlønnen alternativet til arbejdsløshed. Især nu, hvor dagpengeperioden er forkortet og efteruddannelsesmulighederne stærkt forringet.
Efterlønnen er en vigtig rettighed for mange almindelige lønmodtagere, der står overfor fyringer og udsigt til langvarig arbejdsløshed.
Jeg tænker her på de mange, som allerede er fyret fra Lindø og Wittenborg, og på alle dem, som snart bliver fyret, når de to virksomheder om kort tid lukker.
Jeg tænker også på de offentligt ansatte, som lige nu frygter at blive fyret i takt med, at besparelserne i kommunen bliver udmøntet. Hvor skal man gå hen og finde et nyt job? Og hvordan skal der blive plads til unge nyuddannede, hvis ikke de ældre har mulighed for at trække sig tilbage?
Der er fuld fart på og højt tempo på arbejdsmarkedet. Mange arbejder alt for meget, og bliver stresset og syge. Retten til efterløn er en mulighed for at stige af ræset i tide og have en seniortilværelse med høj livskvalitet. Efterlønnen er en meget vigtig tilbagetrækningsordning.
arbejdskraften og pengene er der
Først og fremmest skal vi have unge i arbejde. Dernæst kan deltidsansatte blive tilbudt fuldtid. Så skal arbejdsmiljøet forbedres, og der skal laves flere fleksible seniorordninger. Hvis det ikke rækker, kan vi jo begynde at uddanne nogle af de 800.000, som stadig er helt uden for arbejdsmarkedet.
Når der skal gives skattelettelser til de rigeste, bistandshjælp til bankerne eller føres krig i Afghanistan, så har vi masser af penge. Men efterlønnen vælter hele økonomien, og truer fremtidens velfærdssamfund, hvis man skal tro VK og R.
Vi har selv sparet op til efterlønnen. Indtil 2008 har efterlønsordningen med videre været fuldt finansieret via indbetalingerne til Arbejdsmarkedsfonden. Den blev nedlagt, og pengene var ikke længere øremærket efterløn, efteruddannelse med videre.
Vi betaler stadig arbejdsmarkedsbidrag og efterlønsbidrag, men pengene bruges nu til at forgylde de rigeste.
En solidarisk vej.
Enhedslisten vil gøre sit yderste for, at Lars Løkke taber kampen om efterlønnen og dermed også taber valget, som han forhåbentlig snart udskriver.
Enhedslisten foreslår en anden vej, nemlig en solidarisk omfordeling og prioritering af samfundets værdier. En vej som fremmer social lighed til gavn for det store flertal. De sidste meningsmålinger tyder på, at mange flere synes, det er en rigtig vej at gå.
Vi fortsætter vores arbejde i Folketing, byråd, græsrodsbevægelser, fagforeninger med videre for at opbygge en social og politisk bevægelse, som både kan vælte regeringen og sikre, at en ny S-SF ledet regering også fører en ny politik.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278