04 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lene E. er »stærkt bekymret«

Lene E. er »stærkt bekymret«

Onsdag, 22. december, 2010, 10:54:20

Udenrigsministeren har ikke udtrykt bekymring for, at EU er ved at genforhandle en fiskeriaftale, der ikke tager højde for folkeretten og saharawiernes legitime ret til deres resurser.

af Peter Kenworthy,Afrika Kontakt

I et svar på et brev, som Afrika Kontakt sendte udenrigsminister Lene Espersen om situationen i Vestsahara, udtaler hun, at hun er »stærkt bekymret for udviklingen« i landet.

Desuden påpeger hun, at  marokkanske sikkerhedsstyrkers angreb på protestlejren i de besatte  områder i Vestsahara i november, hvor snesevis blev dræbt og tusindvis såret, »naturligvis (er) meget beklagelig«, og at hun gerne ser, »at  MINURSO i forbindelse med forlængelse af missionens mandat også får mandat til at monitere menneskerettighedssituationen i Vestsahara«.

Desværre virker dette ikke til at have ansporet Lene Espersen og den danske regering til at stille nogle krav til Marokko, hverken om en undersøgelse i forhold til angrebet, eller til mere direkte at kræve den folkeafstemning i forhold til Vestsaharas tilhørsforhold, som international lov kræver det, og som adskillige FN-resolutioner har krævet i årtier.

Resten af brevet er nemlig fyldt med et diplomatisk ordvalg og undvigende snak, som man desværre efterhånden forventer det, når der tales om handling i forhold til situationen i Vestsahara.

Lene  Espersen siger blandt andet, at »Danmark støtter FN’s bestræbelser på at finde en gensidigt acceptabel løsning på konflikten baseret på relevante sikkerhedsrådsresolutioner«. Men disse resolutioner kræver en folkeafstemning, som Marokko netop gør alt for at undgå.

Udenrigsministeren siger også i brevet, at man vil »bakke op om en  eventuel FN-undersøgelse af de nylige begivenheder i og omkring Laayoune« (foromtalte angreb).

Men hvorfor ikke gå forrest og kræve sådan en undersøgelse?

Det er derudover mærkværdigt, at Danmark og udenrigsministeren ikke har udtrykt bekymring for, at EU – også på vegne af Danmark  – er ved at genforhandle en fiskeriaftale, der netop ikke tager højde for folkeretten og saharawiernes legitime ret til deres resurser, og som til stadighed ulovligt frarøver dem deres resurser.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. dec. 2010 - 10:54   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev