Når LO vælger at indgå samarbejde med den Internationale Faglige Sammenslutning, er det så udtryk for, at LO vil splitte enhedsfagbevægelsen i Danmark?
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/09-svar-claus-177.jpg)
af Claus Olsen, Kommunitisk Parti, København
Vi er helt enige John, bortset fra konklusionen (Arbejderen den 6. oktober).
Enhedsfagbevægelsen i Danmark har stor betyd-ning for arbejderbevægelsens gennemslagskraft og styrke.
Det er bevist gennem historien, at den danske fagbevægelses enhed har haft afgørende samfundsmæssig betydning. Uden den ville det kollektive velfærdssamfund ikke have udviklet sig. Enheden skal derfor fastholdes.
Det er enestående i verden, at vi i de nordiske lande har en enhedsfagbevægelse.
Fagbevægelsen i resten af Europa og verden er splittet i socialdemokratiske, kristelige og kommunistiske organisationer.
Det betyder jo, at når vi i Danmark søger at samarbejde internationalt, bliver vi tvunget til at vælge, hvem man vil være sammen med.
Ingen danske organisationer kan videreføre princippet om enhedsfagbevægelsen i internationale organisationer, for de eksisterer ikke.
WFTU’s historie
Når LO og de væsentligste forbund vælger at indgå samarbejde med Internationale Faglige Sammenslutning (IFS), er det så udtryk for, at LO og forbundene derved vil splitte enhedsfagbevægelsen i Danmark? Nej vel, det er det jo ikke.
Det Faglige Verdensforbund (WFTU) blev dannet som den første store internationale fagorganisation lige efter krigen i 1945.
De definerede sig som antikapitalistisk, internationalt forbund, der som kamporganisation kæmper for at forsvare arbejdernes interesser og forbedrede arbejds- og levevilkårene for jordens befolkning.
I 1949 forlod de social-demokratiske reformister WFTU og dannede Frie Faglige Internationale (FFI). De kristelige havde dannet Kristelige Faglige Internationale (WCL).
Så historisk er det jo socialdemokraterne, der på den internationale scene splittede enheden. Fred nu være med det. Det er jo over 60 år siden.
Men skal det så betyde, at arbejdspladser, klubber eller fagforeninger ikke kan tilslutte sig WFTU, uden at det er udtryk for, at man derved vil splitte enhedsfagbevægelsen i Danmark?
Nej, det er det helt klart ikke.
Hvad situationen kræver
Da der internationalt ikke er en faglig enhedsorganisation, er der brug for, at de venstreorienterede, klassebevidste, militante fagligt aktive kan mødes og udveksle erfaringer og støtte hinanden i en verden midt i den værste kapitalistiske krise.
Især med et EU og kapitalen, der i alle lande i Europa har iværksat de hårdeste angreb på arbejderklassens tilkæmpede rettigheder og interesser.
De lader den europæiske arbejderklasse betale prisen. Det, der foregår i Danmark, foregår i hele Europa – og værst i Grækenland.
Alle der anerkender klassekampen, kan tilslutte sig WFTU. Fagligt aktive på arbejdsplader, klubber og fagforeninger kan melde sig ind eller blive observatører i WFTU.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278