07 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

VK-regeringens nye finanslovsforslag og ulandsbistanden

VK-regeringens nye finanslovsforslag og ulandsbistanden

Onsdag, 25. august, 2010, 11:28:57

Støtten til uddannelse i udviklingslandene omlægges. Bilateral bistand til uddannelse i Benin, Burkina Faso, Zambia og Nepal udfases. I stedet vil Søren Pind støtte uddannelsesprogrammer under Verdensbanken.

VK-regeringens nye finanslovsforslag og ulandsbistanden
Irin/ Manoocher Deghati/IRIN
Ifølge regeringens forslag til finanslov for 2011 bliver der skåret ned på egne uddannelsesprogrammer i ulande, mens Verdensbanken får flere penge fra Danmark til sine uddannelsesprogrammer. Her børn i Sudan på vej til skole – medbringende deres egne stole.

af Morten Nielsen, Afrika Kontakt

VK-regeringen fastholder i sit finanslovsforslag for 2011 u-landsbistanden på samme beløb i kroner og ører som i 2010, fremgår det af en pressemelding fra udenrigsministeriet tirsdag.

Det betyder, at der på næste års finanslovsforslag er afsat 15,2 milliarder kroner til udviklingsbistand, svarende til 0,84 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Heraf vil udviklingsminister Søren Pind (V) afsætte over en milliard kroner til såkaldt skrøbelige stater – dårligt fungerende u-lande – i 2011.

Og i det hele taget gennemføre hele kataloget af omlægninger og forandringer, han ønsker.

Pressemeldingen fra udenrigsministeriet fortsætter:

* For at sikre bedre resultater af bistanden fokuseres den fra 2011 inden for den nye udviklings-strategis 5 prioritetsområder:

1. Frihed, demokrati og menneskerettigheder,

2. Vækst og beskæftigelse,

3. Ligestilling,

4. Stabilitet og skrøbelighed samt

5. Miljø og klima.

* Geografisk vil der ske en koncentration, og hovedvægten vil være på 26 lande, som fremover vil blive betegnet Danmarks partnerlande.

* Afrika er fortsat det primære indsatsområde. Bl.a. afsættes der 200 millioner kroner ekstra i 2011 til at styrke indsatsen i afrikanske partnerlande.

 

Søren Pind siger
Ved finanslovsforslagets offentliggørelse siger Søren Pind:

– Finanslovsforslaget for 2011 og de udviklingspolitiske prioriteter for de kommende år sikrer en markant opfølgning på den nye strategi for Danmarks udviklingssamarbejde »Frihed fra fattigdom – Frihed til forandring«, som regeringen lancerede i maj. Bl.a. afsætter vi i 2011 50 millioner kroner ekstra til at sætte gang i vækst og beskæftigelse.

– Regeringen opprioriterer desuden Danmarks indsats i skrøbelige stater. Det er bl.a. reflekteret i bistanden til Zimbabwe, Sudan, Somalia, Etiopien, Pakistan, Det Palæstinensiske Selvstyre og Burma i 2011. Regeringen afsætter i 2011 mere end én milliard kroner til disse lande. Pengene skal blandt andet gå til at fremme fred, frihed og demokrati og

afhjælpe humanitære behov i landene.

– Et klarere fokus på resultater vil være kendetegnende for dansk bistand i de kommende år. For at sikre størst mulig gennemslagskraft og resultater af den danske indsats har regeringen besluttet at reducere det samlede antal lande, som Danmark yder bistand til med cirka 25 procent over en årrække.

– Som den væsentligste del af denne fokusering reducerer vi antallet af partnerlande fra 26 lande til 15 lande over de kommende år.

 

Danske uddannelsesprogrammer skrottes
Støtten til uddannelse i udviklingslandene omlægges. Bilateral bistand til uddannelse i Benin, Burkina Faso, Zambia og Nepal udfases.

Den multilaterale støtte til uddannelse styrkes tilsvarende med fordobling af bidrag til Fast-track initiativet for uddannelse (FTI), som administreres af Verdensbanken.

Det giver mere mening at støtte uddannelse gennem Verdensbankens initiativ end ved bilaterale programmer. Det er billigere og mere effektivt, mener Pind.

Udviklingsministeren fortsætter:

– Resultaterne af bistanden skal måles, så det står klart, hvad vi får for de 15,2 milliarder kroner, Danmark hvert år giver i udviklingsbistand. Derfor vil regeringen udarbejde kerneindikatorer og benchmarks på nøgleområder, så fremskridt såvel som tilbageskridt fremover tydeliggøres.

– Desuden igangsættes et internationalt orienteret forskningsprogram med fokus på, hvad der virker og opnås ved indsatsen.

– Endelig skal resultaterne af bistanden kommunikeres bedre til den danske befolkning. Derfor afsætter regeringen i 2011 fem millioner kroner ekstra, der udbydes til særligt nyskabende ideer til information om udviklingssamarbejdet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2010 - 11:28   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev