Drænvand forurener naturgenopretningen. Et rigt plante- og dyreliv går til under en voldsom algevækst grundet rigelige næringstoffer i vandet.
K af Holger Ø. Mortensen, Odder
I Thy har en privat lodsejer over 25 år for egne midler arbejdet med at genoprette et misligholdt moseområde – nærmere bestemt Villeslev Mose ved Bedsted. I alt 20 hektar.
Nu trues det fremskredne og særdeles varierede vådområde af forurenet drænvand fra det omliggende industrilandbrug. Den ellers blomstrende plante -og dyrediversitet lider nu under en voldsom algevækst grundet rigelige næringstoffer i vandet.
Vandløbsloven er i sagens natur skabt for at aflede overskydende vand fra de dyrkede marker, og der har aldrig måttet skabes hindringer for de frie vandveje. Loven har rødder langt tilbage i historien – men har aldrig taget højde for, at dette afledte drænvand skulle være RENT – altså fri for pesticider, gødningsrester og så videre. Oprindelig gik man ud fra, at drænvand per definition VAR rent. Vandløbsloven er ikke revideret siden først i 1980’erne.
Derfor er det glædeligt, at flere politikere nu er ved at få øjnene op for dette problem med urent drænvand – heriblandt Tage Leegaard (K), som er valgt til Folketinget i Nordjylland.
Leegaard har givet udtryk for, at der her er et miljøproblem, som kræver en snarlig løsning. Straks efter sommerferien må man forvente, at emnet tages op i Folketingets Miljøudvalg.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278