»Clearing« gør det muligt for medlemmerne at være fraværende fra afstemningerne i folketingssalen, uden at det får konsekvenser for magtfordelingen.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/05a-debat-092.jpg)
af Tom Christensen, Århus
Regeringen og Dansk Folkeparti kan ikke tilslutte sig et forslag om ændring af lov (L 124) om befordringsrabat til studerende ved videregående uddannelser.
Hermed har oppositionen kun én mulighed for at få forslaget vedtaget: De »clearer« ikke med regeringen og Dansk Folkeparti!
Hensigten med lovforslaget er at fjerne det maksimumbeløb, som en studerende ved videregående uddannelser maksimalt kan få i rabat til transport med kollektiv trafik. SF mener, at en fjernelse af rabatloftet vil øge incitamentet for de unge til at tage en uddannelse.
SF mener desuden, at en fjernelse af maksimumrabatten vil få flere unge studerende fra udkantområderne til at blive boende i deres lokalområde under studieforløbet, og at det vil forbedre mulighederne for at rekruttere uddannet arbejdskraft i udkantområderne.
Ordførerne fra regeringen og DF udtalte om forslaget:
Undervisningsministeren (Tina Nedergaard): Regeringen kan ikke tilslutte sig forslaget. Sophie Løhde (V): Venstre kan ikke støtte det fremsatte forslag. Kim Christiansen (DF): Det er et forsøg på at lege julemand på en lidt forkert årstid, og det vil Dansk Folkeparti ikke deltage i. Rasmus Jarlov (KF): Vi er nødt til at afvise det her forslag.
Forslaget skal 2. behandles den 18. maj og 3. behandles den 20. maj. Med ovenstående udtalelser vil forslaget ikke blive vedtaget, med mindre oppositionen vælger ikke at »cleare« med regeringen og Dansk Folkeparti.
Tør oppositionen ikke at »cleare« med regeringen og hjælpe blandt andet unge studerende fra udkantområderne til at blive boende i deres lokalområde under studieforløbet? Det må tiden vise – den 20. maj!
Hvad er en »clearing«? Det er en uofficiel aftale mellem partigrupperne i Folketinget, som gør det muligt for medlemmerne at være fraværende fra afstemningerne i folketingssalen, uden at det får konsekvenser for magtfordelingen.
Konkret sker det ved, at man sørger for, at der er lige mange fraværende medlemmer fra regeringen og dennes støtteparti(er), som der er fraværende fra oppositionens partier.
Derved bibeholdes det styrkeforhold mellem partierne, som der er i Folketinget som helhed. Clearingaftalen betragtes som uofficiel og er hverken offentlig tilgængelig eller indgår i Folketingets forretningsorden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278