13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dyrt at spare på Arbejdstilsynet

Dyrt at spare på Arbejdstilsynet

I Venstres finanslovsforslag er der planlagt store besparelser og fyringer indenfor Arbejdstilsynet. Men det kommer til at koste dyrt.

Der er masser af farlige byggepladser i Danmark. Hvis der sker ulykker her, medfører det voldsomme udgifter til sygdom og invaliditet.
FOTO: PN
1 af 1

Det er med stor undren, at vi har set Venstres finanslovsforlag om de planlagte nedskæringer på Arbejdstilsynet. Dårligt arbejdsmiljø og ulykker koster årligt samfundet mellem 60 og 80 milliarder. En arbejdsulykke koster i gennemsnit den implicerede virksomhed 30.000 kroner i tabt fortjeneste.

Dårligt arbejdsmiljø og ulykker koster årligt samfundet mellem 60 og 80 milliarder.

Og så skal vi undlade at komme ind på de menneskelige tragedier ved ulykker og tilskadekomst.

Invaliditet, lange sygeforløb, efterladte familier og ødelagte parforhold samt knuste privatøkonomier optræder ikke i tallene.

Fyringer på vej

Alligevel vil regeringen spare og har 2015 varslet fyringer inden jul af 140 årsværk ved Arbejdstilsynet.

Man tilsidesætter gerne, at antallet af anmeldte, alvorlige arbejdsulykker er steget med 28 procent i perioden fra 2009 til 2014. Man overser at parterne på byggeområdet i fællesskab kæmper for at få nedsat de unges alt for store andel i ulykkerne.

At der er et stort behov for Arbejdstilsynet, viser den seneste razzia på byggepladser den 4. november i år. Her besøgte Arbejdstilsynet 101 byggepladser og gav 167 forbud om at arbejde videre eller påbud om straks at få tingene bragt i orden. Til opklaring, så bruges forbud og straks-påbud kun i de alvorligste tilfælde med overhængende livsfare eller fare for lemlæstelse.

Denne, og flere andre meget nødvendige indsatser vil blive fjernet. Blandt andet skæres der også på indsatsen overfor bygherrerne. Man skønner ellers, at hvis bygherrerne blev bedre til at planlægge, så kunne det fjerne mere end 30 procent af arbejdsulykkerne. Men det er åbenbart uvæsentligt.

Styrk Arbejdstilsynet

Man skønner åbenbart, at man også i Arbejdstilsynet kan levere "mere kvalitet for pengene". Eller også ønsker man blot at holde hånden over dem, der er ligeglade med arbejdsmiljøet. Og de virksomheder, som gør en stor indsats for at beskytte deres medarbejdere og leve op til gældende lovgivning, må føle sig lidt til grin.

Det er vel generelt sådan, at tillid er godt, men kontrol nødvendig. Man kontrollerer jo også, at færdselsloven overholdes, da det ellers kan få katastrofale konsekvenser.

Vi mener, at det samme bør gøre sig gældende for arbejdsmiljøloven. Det er tit de samme virksomheder, der er ligeglade med arbejdsmiljøet.

Hvis vi tillader et arbejdsmarked, hvor arbejdsmiljøet i dén grad forringes med nedslidning af vore medlemmer til følge, så vil mange af de danske lønmodtagere gå et dårligere og utrygt liv i møde.

Vi prioriterer vores medlemmers liv og helbred. Vi ønsker et stærkere Arbejdstilsyn – der gerne må udstede bøder i højere grad for grove overtrædelser. Et godt arbejdsmiljø sparer samfundet for milliarder.

Vedtaget af forretningsudvalget den 10. november

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. nov. 2015 - 09:00   12. nov. 2015 - 09:10

Udtalelse

fra Bygge- Anlægs- og Trækartellet i Aarhus