07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Menneskerettigheder eller samhandel?

Menneskerettigheder eller samhandel?

Som mexicanere er vi ikke imod samhandel og økonomisk samarbejde. Men menneskerettigheder er vigtigere end handel, for menneskeliv kan ikke gøres op i penge.

Demonstration foran Christiansborg mod det mexicanske statsbesøg den 13.-14. april. Præsident Enrique Peña Nieto med hustru ankom til Danmark efter invitation fra dronningen.
FOTO: Uffe Weng / Scanpix
1 af 1

Christiansborg Slotsplads og Rådhuspladsen dannede den 4. april rammen om protester mod den mexicanske regerings grove overtrædelser af menneskerettighederne.

Demonstrationen var organiseret af tre forskellige grupper af mexicanske borgere i Danmark og danskere og havde deltagelse af Dansk Forfatterforening, Dansk PEN, Internationalt Forum, Solidaritet med Ayotzinapa (Sverige) og Enhedslisten.

Protesterne i Danmark har allerede vakt genlyd i flere mexicanske medier.

Conciencia México-Dinamarca vil som hovedarrangør af demonstrationen – og som en gruppe af mexicanske borgere i Danmark - gerne udtrykke vores bekymring over, at  den danske regering har valgt at indgå en række samarbejdsaftaler med Mexico.

Protesterne i Danmark har allerede vakt genlyd i flere mexicanske medier.

Aftalerne vil medvirke til at give en international blåstempling af en mexicansk regering, der er indblandet i grov korruption og alvorlige krænkelser af menneskerettighederne og ytringsfriheden. Danmark har en lang tradition for at forsvare menneskerettighederne.

Netop derfor er det skuffende, at den danske regering ikke er mere kritisk over for styret i Mexico, der er det mest korrupte land i OECD.

Som mexicanere er vi ikke imod samhandel og økonomisk samarbejde mellem Danmark og Mexico. Men menneskerettigheder er vigtigere end handel, for menneskeliv kan ikke gøres op i penge.

Danmark indgik i 2010 i ”The Nordic Chamber of Commerce in Mexico”, der skal  skabe flere handelsmuligheder, men også fremme nordiske værdier som bæredygtighed, gennemsigtighed, demokrati og nultolerance overfor korruption.

Vi vil kraftigt opfordre den danske regering og danske virksomheder til at leve op til denne målsætning, og stille klare betingelser for samarbejdet med Mexico.

Læg pres på Mexico 

Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch anklager mexicansk politi og militær for omfattende brug af tortur. Inden for de seneste ti år er over 27.000 forsvundet, mens over 150.000 er blevet myrdet.

Mange mordofre har været udsat for bestialsk tortur og seksuelle overgreb. Mexico er også det land i verden med flest kidnapninger, og i hundredvis af børn og unge forsvinder sporløst hvert år. Samtidig er straffrihed yderst udbredt, og hele 98 procent af alle mordefterforskninger fører aldrig til en dom.

Når det gælder ytringsfrihed, så er Mexico - med undtagelse af lande i krig - verdens farligste land for journalister.

Vi vil på det kraftigste anmode den danske regering til at gøre en seriøs indsats i det internationale samfund for at presse den mexicanske regering til at overholde menneskerettighederne og garantere for befolkningens sikkerhed og civile rettigheder.  

Vil vil desuden bede om konkrete strategier, som inddrager uafhængige internationale og mexicanske organisationer, når korruption i Mexico er systematiseret i alle niveaur. Offentlige institutioner er ofte også indblandet.

Når det gælder ytringsfrihed, så er Mexico - med undtagelse af lande i krig - verdens farligste land for journalister. Alene i år er fire journalister blevet dræbt, og inden for de seneste ti år er 80 blevet myrdet og 17 forsvundet.

Dansk Forfatterforening, og Dansk PEN deltog som talere i demonstrationen på Christiansborg Slotsplads, hvor de kritiserede den mexicanske præsidents besøg i Danmark. En række politiske partier var også inviteret, men kun Enhedslisten valgte at deltage.

Mord og undertrykkelse

For 17 måneder forsvandt 43 lærerstuderende i byen Ayotzinapa, og der er stærke beviser på, at den mexicanske hær og politiet var direkte involverede i de studerendes tvungne ’forsvinden’. Dertil kan nævnes massemordet i Tlataya, hvor den mexicanske hær henrettede 22 mennesker.

Over 40 mennesker blev dræbt under en politiaktion i Tanhuato, Michoacan, men undersøgelserne af omstændighederne ikke er offentliggjort, og ikke én eneste person er blevet anklaget.

I Apatzingan Michoacan delstaten blev 16 ubevæbnede mennesker ifølge journalister skudt og dræbt af det føderale politi og andre sikkerhedsstyrker.

I alt er - i følge National Registry of Missing People (RNPED) - cirka 48 procent af forsvindingerne i Mexico siden 2000 sket under Enrique Pena Nietos regering.

Dertil kommer flere sager om korruption, hvor Peña Nieto er direkte involveret, såsom den ulovlige anskaffelse af hans private bolig “Det hvide hus”, som blev erhvervet under meget mistænkelige omstændigheder, og hans tætte forhold til byggematadoren Juan Armando Hinojosa igennem store byggeprojekter med falsknerier, der involverer 100 millioner USD. 

Alt dette vidste den danske regering, da den inviterede den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto på statsbesøg i Danmark, og da otte nye aftaler blev indgået med Mexico. Vi håber, at den danske regering fremover vil være sig sit moralske og politiske ansvar mere bevidst i forhold til Mexico.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. apr. 2016 - 09:41   20. apr. 2016 - 09:50

Udtalelse

fra foreningen Conciencia México Dinamarca