Som lokomotivfører på S-banen har man ansvaret for mange hundrede passagerer, hver gang man er på arbejde. Det stiller krav til årvågenhed og overblik. Direktionen er i deres iver efter flere effektiviseringer og bedre rettidighed begyndt at presse medarbejdernes daglige arbejdsmiljø ud over, hvad der er rimeligt.
Gennem de sidste mange år har lokomotivførerne og deres tillidsvalgte i samarbejde med S-togs ledelse hvert år indgået aftaler om at effektivisere fra år til år. Det er sket i en hastighed, hvor medarbejderne har kunnet følge med.
Derfor undrer vi os over, at virksomheden stadigvæk finder det nødvendigt at forringe arbejdsmiljøet og hæve stressniveauet fra dag til dag.
Dette har afstedkommet, at S-tog nu ligger i verdenseliten hvad angår pris per kørt kilometer. Dette er den enhed, der lettest kan sammenlignes, når man laver benchmarking med andre jernbaneoperatører i både Danmark, Europa og resten af verden.
I en nyligt offentliggjort rapport er S-tog rent faktisk placeret på en flot andenplads, hvor der er sammenlignet med 14 jernbaneoperatører i hele verden. I øvrigt kom S-tog på en flot tredjeplads i samme undersøgelse, hvad angår tog til tiden.
Samtidigt er det vigtigt, at pointere, at dette er baseret på tal fra 2012. Der er sket væsentlige besparelser i 2013, som kun gør disse tal endnu bedre.
Derfor undrer vi os over, at virksomheden stadigvæk finder det nødvendigt at forringe arbejdsmiljøet og hæve stressniveauet fra dag til dag.
For eksempel er der kun kort tid (seks til syv minutter) til at vende togene på endestationerne. Dette er ikke et nyt fænomen, men det seneste stød mod arbejdsmiljøet er, at lokomotivførerne nu skal køre på disse linjer med kort vendetid i tre en halv time og nogle gange mere. Det betyder reelt, at der i dette tidsrum ikke er tid til at komme på toilettet, hvis behovet opstår.
Forsinkelser på S-banen kan opstå på baggrund af mange forskellige faktorer, og lokomotivførerne er langt fra herrer over driftsstabiliteten. Vi gør alle sammen vores bedste for at levere det bedste produkt til kunderne, men igen bliver de flotte resultater, vi sammen opnår, ikke anerkendt.
Dårlig signalværdi
Med rettidighedsopkald stresses lokomotivførerne konstant. Formålet er fokus på rettidighed – men det har vi skam allerede. Resultatet er stressede og pressede medarbejdere. Det er ganske enkelt blevet urimelige krav, der stilles til os, der har det øverste ansvar for at passagererne kommer sikkert frem til tiden.
I øvrigt er der rigtig dårlig signalværdi i, at virksomheden, i en tid hvor der er fyret i hundredvis og arbejdsmiljøet er blevet væsentligt forringet for de blivende, tildeler en kæmpe bonus til den administrerende direktør.
Dette er et opråb til ejere og beslutningstagere i DSB.
Der har for nyligt været afholdt en medarbejdertilfredshedsundersøgelse i DSB. Tallene taler deres tydelige sprog. Den virksomhed, der afholder disse undersøgelser, Ennova, har aldrig oplevet et større fald i den daglige arbejdsglæde og motivation i den tid, de har lavet disse analyser.
Tag ansvar og skab bedre vilkår for os, der kører togene - ellers vil en stresset lokomotivfører en dag blive involveret i en ulykke. Vi har allerede opnået de økonomiske resultater jf. den beskrevne analyse, så lad os nu skabe et anstændigt arbejdsmiljø for de ansatte.
Vedtaget på LPO S-togs ordinære generalforsamling 19. marts.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278