I modsætning til i dag skal kommunerne have økonomisk og politisk frihed til at udbygge et reelt kommunalt selvstyre, hvor der er mulighed for at tage beslutninger, prioritere og følge borgernes vilje.
Det vil skabe et levende og aktivt demokrati, præget af folkelig deltagelse og af respekt for de kommunale myndigheder. Det vil også kunne give forskelle mellem kommunerne, som de lokalt valgte politikere skal stå til ansvar for overfor vælgerne.
Retsforbundet lægger vægt på, at beslutningerne træffes så tæt på borgerne og så tæt på, hvor de har relevans, som overhovedet muligt. Det er en udfordring for de efterhånden meget store kommuner med store afstande, store befolkningstal og store administrationer.
Retsforbundet anbefaler, at kommunerne opretter lokalråd for de enkelte lokalområder i en kommune, og at disse lokalråd har høringsret og en vis grad af selvstændig økonomi. Lokalrådene skal lægge op til bred aktiv deltagelse i lokalområdet og give plads til, at borgere kan engagere sig i de sager, der ligger dem på sinde, uden at det kvæles i bureaukrati.
Retsforbundet anbefaler, at kommunerne får mulighed for at anvende folkeafstemninger som en mulighed i forhold, der har stor betydning for de fleste borgere - både for at nå en beslutning, der er flertal for i kommunen, men også for at skabe debat og aktiv deltagelse blandt borgerne.
Vedtaget på landsmødet den 7. oktober.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278